F1-es modelljeim

Így szerettem ki az Ebay-ből

2021. augusztus 02. - A Gyűjtő

Mióta gyűjtő vagyok már egy jó ideje az elsődleges beszerzési forrásom volt az Ebay. Nagy szerelem volt, de mint minden kapcsolat ez is elkezdett kihűlni. Sajnos ma már nem az a hely, amibe annak idején beleszerettem és ezt szeretném nektek is kifejteni, hogy miért. Annyit viszont szeretnék leszögezni, hogy nem mondom azt, hogy soha többet nem fogok onnan vásárolni és bár támogatom a Pit Lane Modelshop-ot, ez nem egy propaganda cikk lesz, hogy mindenképp vásároljatok onnan. Nem az én reszortom eldönteni honnan vesztek modellt én most csak leírom, hogy miért ábrándultam ki az Ebay-ből és evezek inkább más vizekre.

igyszerettemkiazebaybol.jpg

Az Ebay, ha tetszik ha nem, modellautók terén egyfajta használt piacnak számít. Persze meglehet találni a frissen megjelent Forma-1-es és Endurance autókat is, de a fent lévő modellautók túlnyomó többsége már volt valakinek a tulajdona. Régen emlékszem, hogy akár félórát is eltöltöttem azzal, hogy lelkesen modellautókra vadásztam. Azt hittem ez a szokás örökké velem marad majd, de ez mára szinte teljesen megszűnt.

Kilőttek az árak az űrbe

A legnagyobb megdöbbenésem az volt, hogy elszálltak az árak az Ebay-en. Persze ez amúgy annyira nem újdonság, mert régen is, amiből hiány volt vagy ritkaságnak számított annak csúnyán elkérték az árát, de hogy ez a tendencia ma már általános legyen az már tényleg eléggé durva.

Persze manapság könnyű minden rosszat ráfogni a covid-ra, de tény és való, hogy a koronavírus járvány óta tapasztalható az óriási áremelkedés. És higgyétek el nem túlzok amikor azt mondom, hogy sokszor 3-4x annyiba kerül egy-egy autó, mint annak idején. Gondoljatok csak bele, hogy volt egy modellautó, amit annak idején megvettem 10 ezer forintért most 30-40 ezer forintot is elkérhetnek érte. Ez borzasztó.

Nepperek, nyerészkedők, előre!

Persze az árat a kereslet-kínálat határozza meg, de azért szerintem sokan meggondolják, hogy biztos az Ebay-ről akarják-e megvenni a modellautót, ha egy modellboltokban – ha nem is tetemesen, de – olcsóbban jutnak hozzá egy-egy darabhoz. Íme egy példa: a legújabb Spark és Minichamps modellek egységára 70 és 75 euro szokott lenni, de az Ebay-en ennél csak drágábban találod meg. És itt jönnek képbe a nyerészkedők és a nepperek, akik gyorsan felvásárolnak amit csak tudnak, és mivel hiány keletkezik hatalmas haszonnal próbálják továbbadni a modelleket. Persze ez nem újkeletű dolog, mindig is volt és lesz is ilyen, de talán régen nem ennyien „űzték” ezt a dolgot, mint manapság. Rengetegen specializálódtak erre és mivel felverték az árakat így a gyűjtők, amikor megakarnak válni egy-egy darabtól, akkor nyilván nem gombokért akarják továbbadni, így ők is alkalmazkodnak az áremelkedéshez. Ha azt nézem az én gyűjteményem sokkalta többet ér infláció ide vagy oda, mint régebben, de más kérdés, hogy ha úgy lenne el is tudnám-e adni? Nyilván eszem ágába sincs, csak egy elméleti kérdés volt. Szóval jól hangzik, hogy felverték az árakat, de ha nem lesz elég kereslet, akkor előbb-utóbb ennek a dominónak dőlnie kell. Viszont van egy másik dolog, ami megállíthatatlanul emelkedik és ez ellen tényleg nem nagyon lehet mit tenni.

alpineebay.jpg

Friss példa: 30 ezertől kezdődő Alpine-ok az Ebay-en, míg a boltokba 70 euróba került, ami átszámítva úgy 24-25 ezer forint. Na most azért ez már jelentős árkülönbség...

Postaköltségek

Amikor megjelentem az Ebay-en, már akkor sem volt olcsó a postázás külföldről Magyarországra, de ami manapság van az kész röhej. Annak idején hüledeztünk, amikor egy-egy eladó 5-6 ezer forintnak megfelelő postaköltséget tüntetett fel. Mára mi lett? Teljesen általánossá vállt. Nepperek ide vagy oda, még mindig akadnak olcsó használt modellautók, de ekkor jön az újabb pofon, amikor meglátjuk, hogy egy öt ezer forintos autóért fizess még egyszer ugyanannyi postaköltséget. Bevallom, ilyenkor elmegy az ember kedve az egésztől. A postaköltségek nemzetközi emelkedése egyszerűen siralmas, de jócskán vannak olyanok is, akik így próbálnak nyerészkedni. "Olcsón adom a modellautót, de a postaköltségre ráteszek egy kis saját hasznot." Gondolják ezt sajnos elég sokan. Míg a legtöbb külföldi modellbolt 10-15 euro között kihozza a postaköltséget, addig az Ebay-en többségében 15 euro-tól kezdődnek a szállítási díjak. Akkor miért ragaszkodjak az Ebay-hez? És ha ez nem lenne elég, akkor részemről kiesett egy nagy beszerzési forrás is.

Köszönjük Brexit…

Sajnos a politika a modellgyűjtőket is érintette. Az Egyesült Királyság volt annak idején a fő beszerzési forrásom. Hatalmas a választék, és míg az olaszoknál már évekkel ezelőtt kilőttek a postaköltségek az űrbe, addig a szigetországból még mindig relatív olcsón elpostázták a modellautót. Ennek a szép világnak vetett véget a Brexit, ami miatt most már 22 eurós vásárlás felett (ebbe természetesen beleszámít a postaköltség is!) már ÁFÁ-t kell fizetni. Persze, ha egy másik gyűjtőtől rendelsz vagy megbeszéled az eladóval, hogy ajándékként küldje el a csomagot, akkor ez az összeghatár kitolódik 45 euróra, de ez még így is eléggé karcsú. Én személy szerint elengedtem az Egyesült Királyságot és mivel most már az EU-n kívülről minden rendelés ÁFA és kezelési költség köteles így eléggé behatároltak lettek a lehetőségek is.

Ezekről jó tudni, mielőtt az Egyesült Királyságból vagy EU-n kívülről vásároltok...

Összefoglalva

Sajnos most az Ebay nem az a hely, amibe annak idején beleszerettem. A hatalmas drágulások, a pofátlanul nyerészkedők, a nevetségesen magas postaköltségek és Nagy-Britannia kiesése mind hozzájárult ahhoz, hogy szépen lassan elpártoljak az Ebay-től. Jó hír viszont, hogy nekünk gyűjtőknek is vannak alternatíváink. Számos modellbolt és alternatív adok-veszek piactér létezik, ahol levadászhatjuk kedvenceink miniatűr kocsijait. Én inkább modellbolt párti vagyok, mivel legyen az hazai vagy külföldi, a céljuk az, hogy minden rendben menjen a vásárlás során és hogy megtartsák az ügyfelet, nem pedig az egyszeri nyerészkedés.  Őszintén szólva nem tudom, hogy mit hoz a jövő és ha nem is minden rossz, de remélem pár dolog azért normalizálódik az Ebay-en, mert addig is kösz, de nem kérek belőle.

Kiegészítés:

Nyilván ez a bejegyzés egy szubjektív véleményt tükröző írás, de hogy közelebb kerüljünk a háttérben húzódó folyamatokra érdemes megvizsgálni egy eladó szemszögéből is a dolgokat. Miután kiposztoltam az egyik modellautós csoportban a cikket, érdekes plusz információkat osztottak meg velem olyan csoporttagok, akik eladóként is tevékenykednek az Ebay-en. Tapasztalataikat olvasva kicsit más megvilágításba kerültek nálam is a dolgok és szeretném, ha minnél több oldalról megismernétek a helyzetet. Mivel én sosem adtam el semmit Ebay-en, így ezekről nem tudhattam, de most álljon itt János gondolata:

Személy szerint Ebayen élem az életem, adok-veszek elég sokat, csak modelleket. Eladóként 10% jutalék landol az Ebay zsebében, ezt minden hónap végén vonja le a bankszámládról. A teljes vételárból a PayPal is lenyisszant 4%-ot. Szóval kapásból 86%-ot kapsz a remélt összegből, ezt bele kell kalkulálni, ha valaki eladásra kínál bármit. Ja és ha a bankkártyádra kéred a PayPalról az összeget további levonás társul mellé a deviza átváltás miatt... Vásárláskor nyílván csak a PayPal 4%-a terhel téged, de így is 104%-ot fizetsz ki egy modellre. Amit én látok, hogy itthon is 4 ezer forint egy darab modell feladása postán külföldre egy kis dobozban 500 g-ig, a felett majdnem 8 ezer (!) forint. Brutális! Kint a futár illetve postai árszabások hasonlóak a mienkhez, de mi gyorsabban megkapjuk a modellt Európából, mint ők, tőlünk. Fura.
A modell árak tapasztalataim szerint 20-30%-kal drágábbak mint 3 éve amikor elkezdtem jobban gyűjteni. Sok modell már nehezen beszerezhető és aki árulja, az tudja is ezt, éppen ezért kitartja az árát, néha bődületes összeget kérnek érte.
Jellemzően egy eladótól veszek több modellt és természetesen így alkudok is belőle 10-ből 9-szer sikeresen bele is megy az eladó. Csak így lehet spórolni, mert egyesével nagyon sok pénz elmegy a postára...
Részemről ez egy nagyon tanulságos történet volt és mint kiderült, mindig van valami ami tovább árnyalja a helyzetet. Szóval sajnos az Ebay is tesz róla, hogy így elfajuljanak a dolgok. Természetesen nekik is fel kell tartaniuk magukat valamiből, de az ilyen nagymértékű járulékok magukkal vonzzák az áremelkedéseket. Nem elég, hogy a modellgyártók emelik az árakat, a világ legnagyobb piactere is komolyan megsarcolja az eladókat és ezáltal a vevőket is. Ez nekünk nem jó, de reméljük a legjobbakat mást úgy se nagyon tudunk tenni.
Frissítés:
Irónikus utózöngéje a dolognak:
Pár napra, hogy megjelent ez a bejegyzésem az Ebay dobott nekem egy 20%-os (!!!) kupont, amit bármire felhasználhattam 50 dollárig. Ilyen 5-10%-os kuponnal nagy ritkán megleptek, de 20%-ossal még soha... Nem hinném, hogy egy Ebay-es fejes olvasta volna a bejegyzésemet, de azért be kell vallanom jobban esett, mint egy hátbaveregetés. 

A bejegyzés trackback címe:

https://f1modelljeim.blog.hu/api/trackback/id/tr216647388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása