F1-es modelljeim

A doboz rejtélye

2024. február 25. - A Gyűjtő

Ahogyan régebben, úgy ma is sokak számára az egyik nagy kérdés: mit kezdjen az éppen vásárolt modell dobozával? Hova tegye, egyáltalán megőrizze, vagy kidobható? 
Ha megnézzük a legnépszerűbb gyártókat (Minichamps, Spark, Looksmart) azt látjuk, hogy mindegyikük nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minőségi, tetszetős talapzatot, és víztiszta plexi dobozt adjon az autók mellé/köré. Közelebbről szemlélve ráadásul kiderül az is, hogy a Spark talapzata például nem műanyagból, hanem fából készült. 

adobozrejtelye_pitlanemodelshop_blog480x360.jpg
Lássuk a részleteket is egy 1:43-as méretarányú Forma 1-es modellautónál: (1:18-as méretben mások a módszerek)


Spark: fa talpra a modell kerül, rá egy plexi doboz, ami szépen le van kerekítve, mindez egy karton keretbe csúszik, amelyet átlátszó fólia zár körbe minden oldalról.
Minichamps: műanyag talpon a jellegzetes, fekete-fehér kockás kartonlap, majd a modell van felszerelve. Egy sarkos plexi doboz zárja le, amelyet egy fólia 4 oldalról véd.
Looksmart: műanyag, elegáns talpon van a modellautó. Átlátszó plexi doboz zárja le, amelyet egy vékony habszivacs réteg vesz körbe minden oldalról, és véd meg. Ezt alulról és felülről másik két szivacs pluszban óvja, és végül egy teljesen zárt, elegáns papírdoboz teszi teljessé. 

Látható, hogy mennyi minden van magán az autón kívül a csomagban, de a kérdés ott van végig bennünk: mihez kezdjünk ezekkel, ha mi kiszerelnénk a dobozából, és a polcra csak a Forma1-es modellautó kerülne. Fontos tisztázni rögtön az elején, hogy minél érintetlenebb egy vásárolt gyűjtői darab, annál jobban tartja az értékét sőt, még ez az érték idővel jelentősen emelkedhet(!) is. Mégis ha úgy döntünk, hogy a körítéstől mentesítjük a kiállított F1-es autót, a dobozát a lehető legtökéletesebb állapotban helyezzük biztonságba, és őrizzük meg, mert ezzel lesz a legnagyobb esélyünk alkalomadtán értékesíteni a hozzá tartozó modellt. Egy eredeti dobozos, bontatlan, adott esetben limitált autó néha a többszörösét is érheti nem sokkal a megjelenése után.

Na jó, de akkor így nem csak a vitrinünk gyarapszik, hanem a tárolóban a polc is szépen meg tud telni. Ez így van, onnantól, hogy szétválasztjuk, már két helyen lesznek a hobbink kirakósának darabjai. Épp ezért döntenek sokan úgy, hogy mégis inkább megtartják a modellautót a plexi dobozában, és egy az egyben helyezik a vitrinjükbe. Ez van, amikor jó, és van, amikor nem. Mindenki maga döntse el, de ismét szeretném hangsúlyozni, hogy magát a dobozt minél tökéletesebb állapotban meg kell őrizni. 

Egy másik, fontos előnye még annak, ha a modellautót eredeti plexi dobozában állítjuk ki: nem fog porosodni. Sokan kerülnek abba a helyzetbe, hogy idővel ellepi a por az autójukat, akármennyire is próbálják védeni ettől. Ugyanakkor több helyet foglal annál, mint mikor szorosan egymás mellett sorakoznak… 

Legyen itt két megtörtént eset:

- Egy angliai gyűjtő néhány hónapja mesélte a Facebookon, hogy nagy vihar volt náluk, és a macska annyira megijedt, hogy össze-vissza ugrált körbe a bútorokon. Levert mindent, amit csak lehetett, és a doboz nélküli autók közül kb. 10 darabot földre lökött. Az autók után egy 1998-as Belga Nagydíjhoz hasonló roncstelep maradt. Azok az autók, amelyek még a dobozukban voltak, megúszták. 

- Másik eset kevésbé drasztikus, egyébként saját példa. Korábban minden Forma1-es autót kivettem a dobozából, és úgy kerültek a vitrinbe. De a port nem kerülhettem el, és az egyik takarítás során annak ellenére, hogy nagyon óvatos voltam, Kimi 2007-es Ferrarijáról letörtem az egyik kis antennát, ami elveszett. Az a Ferrari F2007-es onnantól kezdve már nem ért annyit, amennyit előtte, de egyelőre szerencsére nem is akartam megválni tőle.  

Összefoglalva látható, hogy a döntés nem egyszerű, és sokan nem is biztosan tudják, hogy mennyi minden meghatározza egy modellautó későbbi értékét (de a jelenlegit is). De ne feledjétek, a végső döntés mindig a tiétek. Akárhogy is legyen, a gyűjtemény bővülése mindig az egyik legszebb pillanata ennek a gyönyörű hobbinak. :)

Szerző: KD

A bejegyzés trackback címe:

https://f1modelljeim.blog.hu/api/trackback/id/tr9018338969
süti beállítások módosítása