F1-es modelljeim

Endurance versenyek - a kezdet

2024. február 25. - A Gyűjtő

enduranceakezdetek_pitlanemodelshop_blog480x360.jpg

Sokan nem is hinnék, de a jelenlegi formában működő WEC, vagyis a World Endurance Championship relatív új, 2012 óta fogja össze a világ több pontján zajló futamokat. 

De hogy indult mindez? És mire lehetünk mi, magyarok büszkék?

A történet egészen 1906-ig nyúlik vissza. Abban az évben, amikor megnyílt itthon a Szépművészeti múzeum, megjelent Ady Endre Új versek című verses kötete, a Párizstól 2 órányira fekvő Le Mans városában pedig megalapították a "Nyugati Francia Autóklubot", más néven az Automobile Club de l'Ouest (ACO) szervezetét. A legnagyobb autóklub amellett, hogy sokat tett az autós közlekedésért oktatásokkal és fejlesztésekkel, életre hívta a leghíresebb utcai verseny, a Le Mans 24h elődjét. 


A 66 mérföld (106 km) hosszú közúti pálya Saint-Calais és La Ferté-Bernard települések között került kijelölésre. 32 bátor versenyző érkezett, mindannyian a "nagy díj" (Grand Prix) reményében. Egy nyári napon, 1906. június 26-án indultak el a dicsőségért, a győzelemért, a 45.000 Frank pénzdíjért (ez nem kevesebb, mint 13 kg arany értékének felelt meg). 


Nagyjából egy óra alatt értek körbe a kijelölt útvonalon, amely sok helyen sáros, poros volt a lovaskocsik miatt. Igen nehéz körülmények között, 12 órán keresztül hajtották autóikat a résztvevők, de csak egyikük nyerhetett. Az első nap 16-an, majd másnap további 5-en estek ki. 

A győztes a 3A rajtszámú Renault AK 90CV volánja mögött teljesítette a távot a legjobb eredménnyel. A neve pedig: Szisz Ferenc.

A szeghalmi születésű, de Franciaországban élő férfi a Renault tesztelési osztályvezetője volt. 33 éves gépészmérnök, aki akkor már 3 éve vitte a pályára a gyár autóit. A versenyen 100km/h-ás átlagot autózott, és több, mint fél órával előbb ért be, mint a második helyezett. Eredménye sport történelmi jelentőségű, és minden magyar autósport rajongót büszkeséggel tölti el. 

Emlékét egy autós szobor őrzi a Hungaroring főbejáratánál, és számos múzeum Franciaországban. 
Ha egy Renault-t meglátunk, jusson eszünkbe Szisz Ferenc is!

A Le Mans 24 órás versenyei 1923 óta kerülnek megrendezésre. A mai napig unikálisak, e versenyen indulni bármelyik kategóriában megtiszteltetés, kihívás, és nem utolsó sorban életre szóló élmény. 

Szerző: KD

A bejegyzés trackback címe:

https://f1modelljeim.blog.hu/api/trackback/id/tr7818338965
süti beállítások módosítása