F1-es modelljeim

Forma 1-es modellgyűjtemény? Az mi?

2024. február 25. - A Gyűjtő

Amikor azt modjuk, hogy gyűjtemény, hány darab autóról beszélünk? Egy modell még nem tűnik annak. Kettő már inkább. És aztán? ... Aztán leginkább attól függ, hogy mennyire maradunk egy adott témánál. Én már két modellt is gyűjteménynek neveznék, ha közös témájúak.

forma1-es_modellgyujtemeny_pitlanemodelshop_blog480x360.jpg

De mi az a téma?
Téma nélkül hiányzik a kapocs az autók közt. Kicsit olyan, mint amikor látunk egy halom fadeszkát, és mellette egy kész kutyaólat. Fontos odafigyelni a téma felismerhetősége. Témából rengeteg félét el lehet képzeni, kezdjük néhány konkréttal:

 

1.  téma, "A kedvenc Forma 1-es csapatom"

Talán ez a legtöbb gyűjtemény fő témája, amikor a kedvenc csapat autóit szeretnénk látni egymás mellett. Legyen akár a Ferrari, akár a Williams, vagy Mercedes, vagy olyan régi csapatoké, mint amilyen a Tyrrell, Brabham vagy a Jordan volt. Ilyenkor felállíthatunk egy taktikát, a legegyszerűbb évszámok szerint haladni, bár hamar rájövünk, hogy a sorrend nem lesz elsődleges. Helyette úgymond "össze-vissza" haladunk, egyik szezon a másik után jön. Látszólag minden logika nélkül, de ahogy egymás mellé kerülnek az autók, úgy válik szemmel is láthatóvá, hogy mire is törekszünk :)
Első modell: bármelyik a csapat történetéből
Utolsó modell: amivel az összes év összes típusa meglesz, de olyan úgysincs :)
Egy kis ízelítő abból, milyen egy népes Williams gyűjtemény:

 

2. téma: "A kedvenc Forma 1-es pilótám"

Ha a csapat téma népszerű, akkor ez a másik, ahhoz hasonlóan szép téma. Szurkolóként kötődünk bizonyos pilótákhoz. Ők a mi hőseink. Akár a kedvenc csapatunknál, akár máshol legyenek, vagy épp már visszavonultak, esetleg már nincsenek köztünk. Legendák, hősök, a legjobbak, a legeredményesebbek, a legszimpatikusabbak, a legviccesebbek, a legmeglepőbbek, a legszemtelenebbek, vagy a legbalszerencsésebbek. Bárki is legyen, ott vannak a rajongói szívben, és a vitrinünkben is. Ebben az esetben is évről évre haladhatunk, de ugyanúgy, mint a csapatoknál, a sorrend nem fontos. Szerencsére sok pilóta karrierjének jelentős állomását találjuk meg a modellek között, a gyártók külön odafigyelnek, hogy ne maradjon ki semmi lényeges. A Pit Lane Modelshopban igyekszünk ezeket elhozni nektek, hogy ti is összegyűjthessétek a kedvenc Forma 1-es pilóta autóit, vagy akár sisakjaik kicsinyített másolatait is. A sisakokkal együtt szinte életre kel a gyűjtemény. 
Első modell: bármelyik a pilóta pályafutásáról
Utolsó modell: amivel az összes év összes autója meglesz. Ilyen se nagyon lesz, bár a kisebb pilótáknál elérhető cél, a "nagyok" folyamatosan jelennek meg a gyártók részéről.
Egy példa Senna gyűjteményről: 

 

3. téma: "A Forma 1-es világbajnokok"

Ez a téma kicsit nagyobb utánajárást követel, ugyanis itt sok F1-es csapat, sok F1-es pilóta jöhet szóba. Ráadásul van az egyéni bajnoki cím, és a konstruktőri, amik nincsenek teljes átfedésben egymással. A bajnokok sora viszont ugyancsak lenyűgöző, látva a Forma 1 hőskorát az 1950-es évektől, figyelemmel kísérni az autók fejlődését, ahogyan megjelennek a szárnyak, eltűnnek a hatalmas légbeömlők a pilóták feje fölött, ahogy megnő az autók mérete, majd lecsökken, ahogy feltűnnek szépen a jelenkor hősei. Az érzés, amit egy ilyen gyűjtemény ad, egyedülálló, és szemben az előző kettővel, ez a téma biztosan kitart addig, ameddig lesz Forma 1 a világon :)
Első modell: bármelyik világbajnok az F1 történetéből
Utolsó modell: el lehet jutni odáig, hogy már csak évente 1 modellel bővül a gyűjtemény, de ennek sem látjuk a végét, ugye?:)

 

4. téma: "Forma 1 különleges modellek"

Egy viszonylag kisebb téma, ami olyan modellautókat foglal magába, amelyek valamiért különlegesek voltak a maguk idejében. Egyik legtipikusabb különlegessége az F1-nek a hatkerekűek korszaka volt, amikor a Tyrrell P34 megjelent 1976-ban a pályákon. Hatkerekű modellekkel rajtuk kívül a Williams, a Ferrari, a March is kísérletezett. Nincs sok ilyen modell, kevés darabos, de annál izzgalmasabb kollekciónk lesz belőle. 
Első modell: bármelyik különlegesség megszerzése
Utolsó modell: a Forma 1 mindig újít, mindig lehet találni érdekes autókat. Safety car-ok, Medical car, versenykamionok, kétüléses F1 autók, bármi, ami csak egy kicsit is köthető a sporthoz. Ez sem olyan téma, ami megvan 1 hét alatt :)

 

5. téma: "Saját témám"

Miért is ne lehetne a fentieken túl olyan téma, ami neked tetszik? Ha találsz olyat, ami érdekel, tetszik, akkor akár azt is el kezdheted gyűjteni, hogy aztán elmondhasd nekünk is, mit találtál ki :)


Látszik, hogy egy gyűjtemény mennyi mindent jelenthet, és még nem is beszéltünk a méretarányokról, a gyártókról.. Egy gyűjtemény folyamatosan él, fejlődik, mindig abban a tempóban, ahogy nekünk a legjobb, de szinte sosem lesz "készen". Ez egy gyönyörű hobbi, ami visszaadja a rajongásunkat, az érdeklődésünket, és azokat az érzelmeket, amelyeket ez iránt a sport iránt érzünk. 

Szerző: KD

A bejegyzés trackback címe:

https://f1modelljeim.blog.hu/api/trackback/id/tr7518338971
süti beállítások módosítása