F1-es modelljeim

Tanácsok modellvásárlóknak

2019. március 15. - A Gyűjtő

A legtöbb kérdést azzal kapcsolatban kapom általában az emberektől, hogy honnan lehet beszerezni a modellautókat? Ilyenkor azt válaszolom, hogy ha belföld akkor Vatera, Jófogás és egy-két tematikus Facebook csoportban vagy fórumon érdemes körülnézni. Ha viszont nem félünk külföldi vizekre evezni, akkor a legjobb platform erre az Ebay, mert ott jóval nagyobb a kínálat, mint a hazai piacon. Egy jó ideje már én is ezt részesítem előnyben. A következő bejegyzésben elsősorban az ottani vásárlással kapcsolatban szeretnék pár tanácsot megosztani veletek, ami persze más hasonló oldalakon is jól jöhet.

tanacsok_modellvasarlashoz.jpg

Ebben a bejegyzésben nem arról lesz szó, hogyan csinálj Ebay fiókot! Viszont, IDE kattintva olvashattok egy jó kis blogbejegyzést erről, ami elég részletesen leírja a dolgokat.

Olcsó modellautónak (sokszor) híg a leve

Amikor az Ebay-en nézegetsz autókat és valami túl olcsó és szép, hogy igaz legyen, akkor az nagy valószínűséggel úgy is van. Természetesen akadnak kivételek, időként tényleg kincsekre lehet bukkanni, de én amondó vagyok, hogy jobb észnél lenni és tisztában lenni pár dologgal, mint utána bosszankodni. Egy szó, mint száz vizsgáljuk meg közelebbről ezt az egészet, mert több buktatója is lehet annak, hogy egy kocsi valamiért nagyon olcsó:

  • Valamilyen hibája van, ami sok esetben nem is javítható
  • Távol keleti vagy Egyesült Államokbeli az eladó
  • Kevés az értékelése az eladónak
  • Nem postáz Magyarországra
  • Nincs tisztában az autó értékével

A következőkben ezeket a pontokat szeretném részletesebben kifejteni és segítséget nyújtani azoknak, akik modellt akarnak vásárolni. Természetesen ezek a dolgok nem csak Forma 1-es autókra lehetnek érvényesek, hanem még sok minden másra. Én is rengeteg tanácsot kaptam, de sok mindent sajnos a saját bőrömön tapasztaltam meg Ebay-es vásárlásaim során. Ezért szeretnék egy olyan útmutatót adni, hogy nektek már ne a saját károtokból kelljen tanulnotok.

EU-n kívülről érdemes vásárolni?

A válaszom az, hogy nem. Alacsony értékű vagy nagyon kivételes esetekben megéri, de amúgy semmiképpen sem ajánlom. Miért is problémás a dolog? Mert, ha EU-n kívülről rendeltek modellt – de bármi mást is – számoljatok azzal, hogy egy bizonyos értékhatár felett, ÁFA köteles lesz a termék (Itt egy kis segédlet a díjszabásokkal kapcsolatban a Magyar Postától). A legjobb az egészben az, hogy ilyenkor nem csak a termék árára teszik rá az ÁFÁ-t (ami nálunk, a világszinten is hihetetlen alacsonynak számító 27%... Igen, ez irónia volt...) hanem a postaköltséggel együtt számolják fel az adót. Lásunk erre egy konkrét példát. Ha veszel egy Spark márkájú FW12-es Williams modellautót Hong-Kongból 13500 forintért, aminek a postája 2300, akkor kénytelen vagy még 4266 forintot is kipengetni a kocsiért, ha kézhez akarod kapni – nem is beszélve arról, hogy a Vámosok hetekre is „túszul” ejthetik a kocsidat. Szóval, ha a számításaim nem csalnak, akkor ez így 20 066 forintba kerülne, amivel még mindig rosszabbul jártunk, mintha lerendeltük volna ugyanazt a modellkocsit Németországból 15500 plusz 2500 forintos postáért. Ez persze nem akkora árkülönbség, hogy inkább bevállaljunk egy távol keleti kalandot, de vannak ennél sokkal szélsőségesebb esetek, mondjuk, amikor egy modellautó 5-10 ezerrel is olcsóbb annál, mint amit Európában beszerezhetnénk. Ilyenkor felcsillan az ember szeme egészen addig a pillanatig, amíg rá nem néz a postaköltségre. Általában 7-11 ezer forint körül szokott mozogni a szállítási költség. Ez persze sok kérdést vet fel, ha pl. az egyik japán eladó 15 ezres kocsit eltudná postázni 2500 Ft-ért, akkor a másik a 6 ezer forintos kocsit, miért csak 9 ezerért tudná elküldeni? Ez inkább csak költői kérdés volt, mert tisztán látszik az igazi cél, hogy lehúzzák a vevőt. De ne higgyük azt, hogy Európában más a helyzet és ne sumákolnának a postával olykor kifejezetten pofátlan módon. A lényeg, hogy ilyenkor ugyanott vagyunk, ahol a part szakad. Szóval nagyon észnél kell lenni, mert ami első ránézésre olcsóbbnak tűnik, az igazából sokszor sokkal drágább.

arak.jpg

Nemcsak ÁFA köteles, de néha nagyon drága is a postaköltség, ha az USA-ból rendelünk

Nem postáz? Vagy mégis?

Ha egy eladó hirdetésében nincs feltüntetve a Magyarországra szóló postaköltség, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem postáz Magyarországra. Ez egy kicsit furcsán hangzik, nem tagadom, de ha kifejtem a lényeget, akkor megértitek. Eleinte csak is olyan eladóktól vettem, akik feltüntették a postaköltséget. Igen ám, de nagyon sokan nem teszik ezt és csak a szívem fájdult meg, amikor láttam egy-egy modellautót remek áron, de a posta miatt nem vettem meg. Aztán egyik ismerősöm mondta nekem, hogy ilyenkor – ha csak a termékleírásban, fel nem tünteti, hogy pl. csak az Egyesült Királyságba hajlandó postázni – írjak rá az eladóra, hogy postázna-e Magyarországra? Veszíteni nem veszíthetsz rajta, mert általában három dolog történhet:

  • Megírja, hogy mennyiért postáz
  • Megírja, hogy nem postáz Magyarországra
  • Egyszerűen csak nem válaszol

Az első esetnél előfordul, hogy szürreálisan nagy összeget ír az eladó. Ez már mindenkinek a saját döntése, hogy elfogadja-e vagy sem. Annyit még hozzá szeretnék fűzni, hogy bár rengeteg remek üzletet nyélbe ütöttem úgy, hogy a postát megérdeklődtem és utána vettem meg az autót, de lehetnek ennek buktatói is. Ilyenkor ki vagy szolgáltatva az eladónak, mert amikor leütöd a kocsit vagy megnyered az aukciót, nála pattog a labda, hogy küldje a számlát. Én már jártam úgy, hogy több pénzt kért el a postaköltségért, mint amennyiben megegyeztünk (1-2 euróról volt szó, nem álltam le vitatkozni vele, de akkor is rossz szájízt hagyott maga után, mert a pénz, akkor is pénz…) és volt, hogy el sem küldte a számlát hiába kérleltem és az Ebay kezdett el engem nyaggatni, hogy „mi lesz már?! Miért nem fizetek?!” és olyankor neked kell tisztázni magad az Ebay-nél, hogy te fizetnél, csak hát ő nem küldi a számlát. Oké, nem kerültem bajba emiatt, de akkor sem egy megnyugtató helyzet és végül a kocsi sem lett meg. Szóval ezekkel számoljatok, mert bőven benne van a pakliban, de ezek szerencsére ritka esetek. A másik két eshetőség meg nem igazán szorul különösebb magyarázatra.

Járj nyitott szemmel

Az első dolgod között legyen az, amikor rálépsz egy termék adatlapjára, hogy:

  • megnézed, hogy hány darab és milyen minőségű kép van fent a kocsiról
  • az eladónak mennyi és milyen értékelései vannak.

Talán nem is kell mondanom, hogy nem szabad komolyan venni az olyan eladókat és érdemes azonnal sarkon fordulni akik:

  • egy darab képet
  • homályos képet
  • használt kocsinál stock fotót töltenek fel a termékükhöz.

Egyetlen egy darab képnél nem lehet megállapítani rendesen, hogy milyen állapotban van a kocsi és ilyet venni kicsit olyan, mint ha zsákbamacskázna az ember. Lehet, hogy bejön és kapsz egy hibátlan autót, de az is lehet, hogy a másik oldaláról le van kopva a matrica és utána csak szívod a fogad.

A másik kedvencem, amikor homályos képeket tölt fel az eladó. Ilyenkor mindig elmosolyodok, mert természetesen nem lehet elvárni mindenkitől, hogy műtermi fotót készítsen a modellről, de azért 2019-ben ne mondja már el nekem senki, amikor a legolcsóbb telefonoknak is elég jó kamerája van, hogy nem tud öt viszonylag éles képet készíteni… Ilyenkor akaratlanul is felvetődik az emberben, hogy valami hibát próbál így palástolni.

s-l1600.jpg

Egy kép és még homályos is. Ember legyen a talpán, aki ennyiből megmondja, hogy egy hibás vagy hibátlan modellel van-e dolgunk?

A stock fotónál nem is nagyon tudok hozzáfűzni semmit. Ha új a modellnél használja egy modellbolt, akkor még megértem, de egy használtnál…? Főleg, amikor az eladó nem is egy bolt, hanem egy magánszemély. Ez kb olyan, mint a randiprofilodon egy modellnek a képe lenne kint, aki lehet, hogy hasonlít rád, mert barna a haja és kék a szeme, de akkor sem te vagy.

s-l500.jpg

Kitesz egy ilyen képet az eladó, a leírásban meg az van írva, hogy használt. Bizalom gerjesztő, nem?

Szóval, hogy most már kiveséztük a fotókat térjünk át az eladóra. Én azt vallom, hogy kétféle eladóval nem foglalkozok. Azzal, amelyiknek túl kevés az értékelése (100-200 alatt van) és akinek megkérdőjelezhető a statisztikája. Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja, mondja a mondás és ez itt is igaz. Ha valakinek túl sok a negatív értékelése az nem lehet véletlen. Amúgy érdemes beleolvasni, hogy más vevőknek mi volt a problémájuk az eladóval, mert van, amikor nem nekik van igazuk csak egyszerűen ment a bosszú lepontozás. Egy szó, mint száz, amikor több tucat negatív értékelése van az eladónak, az már nem lehet véletlen. Az ilyenekkel jobb vigyázni, de inkább még jobb elkerülni őket.

A lényeg a részletekben rejlik

Érdemes alaposan átnézni az eladó kocsi fényképeit, mert ami első ránézésre hibátlannak tűnik, az jobban megszemlélve lehet, hogy közel sem az. Az előző bekezdésben kifejtettem, hogy milyen képek árulkodnak arról, hogy komolytalan eladóval van dolgunk, de most inkább vegyük azt sorra, hogy minden rendben, a kocsiról több szemszögből is jó minőségű fotók vannak feltöltve. A következőkre érdemes odafigyelni:

  • Megvan-e mind a két visszapillantó tükör
  • Első, hátsó szárny és egyéb aerodinamikai elemek épek-e?
  • Matricák állapota

A visszapillantó tükröt a régi Onyx-os autókon ne keressetek, de minden egyéb másnál jobb ezt elsőként leellenőrizni, mert ezt az alkatrészt borzasztó nehéz pótolni. Nem is beszélve, hogy nem néz ki jól egy fél visszapillantótükrös modell.

Az első és hátsószárny sérüléseket bizonyos esetekben egyszerű helyrehozni. Ha csak simán letört az orról vagy törzsről, vissza lehet ragasztani/pattintani, de ha egy mód van rá, inkább figyeljünk oda erre is, hogy hibátlan legyen. Viszont ha a szárnyon lévő kis elem tört le, az már sokkal nagyobb probléma. Ugyanúgy, mint azok az aerodinamikai elemek, amik letörtek vagy elvesztek, mert azokat nagyon nehéz vagy lehetetlen pótolni.

A matricák állapota a legösszetettebb dolog. Sok mindenre oda kell figyelnünk ha jó minőségű autót akarunk venni, amit már nem szeretnénk átmatricázni. A leginkább nyilvánvaló jelek azok, amikor láthatóan hiányos vagy töredezett a matrica. Érdemes azt is megnézni, hogy a fényképeken látszik-e, hogy a matrica széle elkezdett-e felválni? Az is nagyon árulkodó tud lenni, amikor a fehér matrica megsárgul vagy az átlátszó matricák elszürkülnek, elfehérednek. Ez annak a jele, hogy a matrica nagyon öreg és le fog morzsolódni a kocsiról előbb vagy utóbb. Nos, ha csak nem az a célunk, hogy felújítsuk a kocsit, akkor az ilyeneket jobb ha elkerüljük.

Most pedig jöjjön pár szemléltető példa, hogy mire is kell odafigyelni.

A tudás hatalom

Ez egy nagyon ritka eset, de előfordulhat, hogy kifogsz egy olyan embert, aki szimplán nincs tisztában a modell értékével (hülye játékautó, ugye?) és ezért nevetségesen alacsony áron hirdeti meg. Persze nem szép dolog más butaságán „nyerészkedni”, de erre meg azt mondom, hogy semmi sem akadályozta meg abban, hogy szétnézzen az interneten, hogy mennyit érhet a modellje. Ezt nektek is csak ajánlani tudom, mielőtt vásároltok vagy eladtok, mert semmibe sem kerül, hogy utánanézz, hogy egy-egy kocsi mennyit ér. Szóval megeshet, hogy az eladó nem ismeri fel a kocsiban rejlő értéket és csak megakar szabadulni tőle, ezért pedig nevetségesen alacsonyan teszi fel az Ebay-re. Láttam már FW15-öst licitáláson 500 Ft-ért elkelni (ez amúgy egy 17 ezer forintos autó csak úgy megjegyzem…) vertem is a fejemet a falba, hogy lemaradtam erről a licitről. De hogy említsek egy pozitív sztorit is, egyszer vettem egy R26-os Renault-t 8000-ért, amit 1:43-asként hirdettek meg, viszont amikor megkaptam kiderült, hogy 1:18-as az a Renault, aminek az értéke most legalább 30 ezer forint. Szóval ezek a nagyon kivételes esetek, amik elég ritkák és nem kizárt, hogy fennáll az előző pontokból valamelyik (pl.: van valami hibája) esete, de hát nyitott szemmel kell járni.

Azt hiszem ennyi lett volna ez a kis felvilágosító cikk. Remélem nem hagytam ki semmi fontosat, de ha mégis, akkor nyugodtan írjátok le kommentben. Amiket leírtam az nem szentírás, de ha csak ezeket a pontokat szem előtt tartjátok, akkor sok bosszankodástól kímélhetitek meg magatokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://f1modelljeim.blog.hu/api/trackback/id/tr9814680056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása