F1-es modelljeim

Triple 9 vitrin véleményezés

2020. szeptember 25. - A Gyűjtő

Már időtlen idők óta szerettem volna egy forgótálas vitrint, ám nem olyan könnyű 1:43-as autókhoz ilyet találni. Vagy túl kicsi, vagy túl nagy, túl zajos esetleg úgy rázza az autót miközben forog, hogy az ember rendesen fél attól, hogy szétesik. Úgy néz ki ez egy olyan piaci rés, amit kevés cég igyekezett kiaknázni, pedig igény szerintem lenne rá a gyűjtők körében. Kipróbáltam már egyet-kettőt én is, amivel sajnos befürödtem, de most úgy döntöttem, hogy a pénztárcám mélyére nyúlok és egy igazán extravagáns vitrint vásárolok, ami forgótálas és pormentes tároló egyben. Megéri a pénzét? A folytatásban kiderül.

triple9vitrin.jpg

Miért is volt rá szükségem?

Igazából csak esztétikai dolgok vonzottak. Mindig is szerettem volna úgy megcsodálni egy-egy modellt, hogy szépen lassan körbe forog. Mivel ez egy pormentes tároló és forgótálcás vitrin egyben, ezért kiváló választásnak tűnt.

Elvárások és paraméterek

Én egy forgótálcás vitrint szerettem volna, ami fedett. Ez a Triple 9-nél pipa. A fő hangsúly nálam a forgótálcán volt, mert amikbe eddig belefutottam azok finoman szólva sem voltak jók. A fő szempont, hogy elférjen rajta a kocsi. A 30 cm-es tányér átmérő egy 1:43-as autónál talán már túl sok is. Aztán az is fontos volt, hogy stabilan forogjon a pad ne pedig szétrázza a kocsikat rajta. Sajnos erről csak nagyon kevés videófelvétel állt rendelkezésemre a Youtube-on, de azokon eléggé meggyőző volt a forgótálca. Az is fontos volt, hogy ne legyen hangos. Bármilyen furcsának is hangzik ez, de az előző forgó vitrinekkel az (is) volt a bajom, hogy iszonyatosan nyekeregtek. Az egyiknél 2 perc után már a hideg rázott annyira irritált az a zaj, amit kiadott. Ezek persze olcsó darabok voltak, így nem is tudom mire is számítottam. Most viszont eléggé a zsebembe nyúltam, szóval méltán vártam el a jó minőséget is. Az meg, hogy adnak hozzá még egy polcot, amire szintén lehet pakolni autókat, az meg már tényleg csak hab a tortán. Egy ilyen összetett szerkezetnél nem elhanyagolható, hogy mi is hajtja meg. Sajnos a legtöbb hasonló tároló, amit árulnak például az Ebay-en nem kompatibilis azokkal a konnektorokkal, amiket idehaza használunk. Átalakítót venni hozzá pedig majdnem annyiba kerül, mint maga az eszköz és hát hallottam elég rosszat ezekről a konverterekről, szóval inkább passzolom az ilyen megoldásokat. Viszont ezt a szerkezetet egy sima Micro usb-s kábellel meg lehet hajtani. Ez nagyon jó dolog, mert akár egy telefontöltővel vagy a számítógépre rádugva is használható. A kábelt mellékelik, ami szintén egy jó pont, sokan ezt kispórolják a csomagból.

Elkérik az árát…

Nos, szerintem elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol a legtöbb ember sarkon fordul. Az pedig a pénz. Sajnos (?) ez egy ilyen hobbi, amire áldozni kell. Ha sima vitrines szekrényeket nézzük, abból sincs túl nagy választék. Nem igazán kényeztetik el a gyűjtőket, pedig igény biztosan lenne rá. Egy ilyen forgótálcás vitrin, amibe még mechanika is van építve, nem olcsó mulatság. Külföldről lehet kapni ezt a típust és 75 euro-tól kezdődik az ára (de ez a legalja, inkább több szokott az lenni), de ebbe még kalkuláljuk bele a postát és azt, hogy egy ilyen törékeny cuccot hányféleképpen összetudnak törni a szállítás alatt. Kevés magyar boltban találkoztam vele, de ahol igen ott meg… Hogy is fogalmazzak finoman? Elég nagy haszonkulccsal adták tovább. Így üde színfolt volt, amikor jatekesmodell.hu oldalon rábukkantam, ahol jó áron be lehetett szerezni. Mármint, aki hajlandó kifizetni 28 900 Ft-ot érte.

Összeszerelés

Szerencsére a vitrin összeállításhoz nem kell IKEA szakembernek lenni. Minden szépen le van írva, el van magyarázva lépésről lépésre így még az olyan barkácsilag analfabéta egyéneknek is sikerülhet összerakni, mint amilyen én vagyok. Egyszerűen minden annyira magától értetődő, hogy művészet lenne elrontani.

Amikor összeszereltem, akkor meglepődtem a méreteket látva. Rendben, tisztában voltam vele, hogy ez egy helyigényes dolog lesz, hiszen szélessége mind a négy oldalt 32,5 cm, míg a magassága 36,5 cm-ert kóstál. Természetesen kimértem, hogy mekkora lesz, de azért amikor személyesen tapasztalja meg az ember, akkor mégis csak kicsit ledöbben.

Van benne anyag?

Az anyaghasználatról viszont elég felemás volt a véleményem. Azt aláírom, hogy nagyon igényes az egész csomagolás, nem spórolták ki a tartozékokat és az összeszerelési mutató is közérthető, de amikor megláttam, hogy négy hurkapálcika műanyag fogja megtartani az egészet, akkor kicsit vakartam a fejemet. Viszont bármilyen meglepő, de elég stabilan áll. Tetszett, hogy a hátsó lap tükör is egyben, ez sokat dob az összképen, de cserébe nehéz fotózni és videózni a benne lévő autókat. Viszont kifejezetten nem tetszett, hogy a polcként funkcionáló plexi rész még kesztyűvel megfogva is foltos marad. Ennél sokkal rosszabb, hogy bármilyen finom anyaggal próbáltam megtörölni (papírtörlő, ruhadarab vagy zsebkendő) egyre csak karcosabb lett, mintha csak egy macska összekarmolta volna. Azért ez eléggé lelombozó.

Forogj!

És eljött végül a várva várt pillanat. Bekapcsoltam a forgó vitrines részt és lélegzet visszafojtva figyeltem az eseményeket. Hát… Az első benyomásom a csalódás volt, mert ez is adott ki zizegő hangokat. Viszont ekkor láttam meg, hogy egyből sikerült a gyorsabb módra kapcsolnom, így visszavettem a lassabb forgási sebességre és máris csöndesebb lett. Persze így is van némi hangja, de ez már szinte egyáltalán nem zavaró. Főleg az előzőkhöz képest alig van hangja. Igen, ezt elfelejtettem említeni, hogy kétféle sebesség között váltogathatunk, ami szintén egy jó dolog. Talán a zajszintnél is fontosabb, hogy mennyire egyenletesen forog a tálca. Nos ezen a téren kiválóan teljesít! Olyan, mint az álom, ennél jobb nem is kell. Egyenletes nem akadozik, nem tudom eléggé dicsérni. Nincs benne nyolcas és nem rázkódik úgy az autó, mintha egy szokványos kátyús magyar országúton haladna éppen. A két fokozat közül nekem a lassabb jött be nem csak a zaj miatt, hanem valahogy jobban tetszik ez a komótosabb forgási sebesség is.

Nem 1:43-as autóknak való vidék

Sajnos egy valamit szomorúan kellett konstatálnom. Ez pedig nem más volt, minthogy ezt a vitrint nem 1:43-as autókra találták ki. Ha csak egy autót teszünk rá a forgóvitrinre, akkor elveszik benne. Ezért hát nincs mese, tegyünk többet! De mégis mennyit?! Többféle formációt is kipróbáltam, de legjobban ez a „virágszirom” elrendezés jött be, amivel 6 darab autó fért rá a tálcára. Ez nem is mutat rosszul, viszont mi a helyzet a felső polccal? Ez viszont már megint más tészta és itt látszik meg inkább, hogy ezt a vitrint nem ennek a méretaránynak szánták. Ide is hat kocsi fér el, nagy nehezen félkörbe pakolva. Egyszerűen nagyon nehéz úgy elhelyezni őket, hogy jól nézzenek ki. Túl nagy a hely és mégsem tudsz sok modellautót rakni rá, mert egyszerűen eltakarják egymást. Márpedig egy vitrinnek az lenne a lényege, hogy minden autó látszódjon ne csak egy orrkúp kandikáljon ki a háttérből.

Összefoglaló

Nehéz ítéletet mondanom, mert rengeteg dolgot feltudok és fel is soroltam pro és kontraként. Az ára, ha azt nézzük, hogy csak 12 darab 1:43-as autó fér el benne kicsit húzós és mivel elég méretes darabról van szó, ezért nem is túl helytakarékos. Persze lehet bővíteni és valószínűleg a polc lapot kifogom cserélni valami jobbra (miután megírtam a cikket, meg is tettem, vágattam bele két 2mm vastagságú 32x32 cm-es üveglapot - lásd a képeken), mert a gyári elég vacak. Viszont a forgótányérja elsőosztályú, a led világítás a sötétben nagyon hangulatossá teszi és a hátsó tükrös rész is sokat dob az összképen. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy a tartozékokkal nem spóroltak és könnyen össze lehetett szerelni az egészet. Talán annyit fűznék még hozzá végszóként, hogy elsősorban olyan gyűjtőknek ajánlanám, akik nálam nagyobb méretarányú modelleket gyűjtenek. Mondjuk 1:24 vagy 1:18 és abból a legkedvesebb darabokat beleteszik, amiket szívesen kiemelnek a többi közül. Mondjuk 1:18-as autóból is inkább a 2009 előtti autók férnek el benne, egy 2017-es autó már biztosan nem. Próbálkozásból lesz a gól, szóval ha nem is vagyok felhőtlenül elégedett, de nem bántam meg a vételt és biztos megtalálom a megfelelő helyet neki és kitudom majd hozni belőle a legtöbbet idővel.

Frissítés: Lusta voltam, pedig közérdekből illett volna egy kiegészítő írást is hozzáfűznöm ehhez a cikkhez, mert egy kis idő elteltével elkezdtek jelentkezni némi problémák a forgóvitrinnel. A bejegyzés közzététele után pár nappal az addig halk kattogás egyre hangosabb lett. Ezt még úgy, ahogy lenyelné az ember, de ennél is nagyobb probléma volt, hogy nem mindig vette be a sebességi fokozatokat. Vissza akartam cseréltetni a webshoppal, akiktől vettem, de miután szétszedtem és megláttam, hogy milyen ócska kis villanymotor hajtja az egészet, akkor letettem róla, mert ha kaptam volna egy újat, akkor sem lettem volna semmivel sem előrébb. Egyszerűen csak pocsék a minősége a forgótányér motorjának. Szóval, ezt a funkcióját később abszolút kukáztam, de tárolásra még mindig kíváló ez a kis vitrin. Egy szó mint száz, azért nem bántam meg, hogy megvettem, bár egy kicsit bennem maradt a tüske, hogy pont egy fontos részét nem lehet normálisan használni.

Azt hiszem ennyi, mindenkire rábízom, hogy szeretne ilyet vagy sem. Esetleg kommentben írjátok meg, hogy ti milyen megoldásokat használtok, hogy feldobjátok a modellautóitok tárolását. Nos igen, megint jó sok idő telt el mire újra bejegyzéssel jelentkeztem, de remélem ez az iromány kárpótolt valamennyire titeket és hasznos volt számotokra. Ha hiányoznának az írásaim, akkor látogassatok el a Pit Lane Modelshop oldalára, ahol az autók leírásának nagy részét én írom és már csak azért is érdemes elolvasni ezeket, mert mindegyik ott kapható autó mögött egy érdekes sztori van. Nos, remélem nem sokára újra jelentkezek, addig is minden jót!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1modelljeim.blog.hu/api/trackback/id/tr9116211544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P4K 2020.10.01. 23:43:54

Hali! Nekem bejön! Egy Senna gyűjteménynek éppen megfelelő :)
Nehéz látatlanban megmondnai, de szerintem jobban nézne ki, ha a 6 McLaren lenne a tálcán a többi pedig a polcon. Csak egy ötlet :) bár lehet, hogy ezt már kibis próbáltad. Üdv

A Gyűjtő 2020.10.02. 21:50:43

@P4K: Hellóka! Egy Senna gyűjteménynek pont ideális, de ha beraksz még egy polcot, akkor már 18 autó is belefér. Persze amúgy úgy pakolgatod, ahogy akarod. :D Én is sokféleképpen bepakoltam, végül ezt választottam illusztrációhoz.

Jimmy96 2022.12.03. 20:41:16

Üdv! Szépek az F1 modellek. Nekem 8 napja van meg a vitrin, négy darab 1/18 -as Chevrolet lakik benne. A védő fóliákat a plexiről nem szedtem le csak belülről, de a közeljövőben vágatni fogok bele üvegeket a plexi helyett. A forgó tányér előszőr elég szépen szólt alig volt hangja lassú és gyors fokozatban egyaránt ,csak ilyen apró kis kattogás ami egyáltalán nem volt zavaró. Ám napokban felkapcsoltam és egy pár másodperc múlva ezt a csendes kattogást felváltotta egy hangos berregés ami a villanymotorból jött , amikor kikapcsolom egy ideig hagyom pihenni, és újból be kapcsolom akkor pár másodpercig megint szépen szól de utána megint elkezd berregni és egyfolytában. Szétszedtem átnéztem mindent, a fogas kerekek mind rendben vannak, nem tudom mi lehet, valószínű ez lehet az alap hangja vagy nem tudom bár ugyanúgy forog nincs semmi baja csak hangosabb. Egyetlen egy autót forgattam vele, bár szerintem nem súly probléma lehet mert a forgó tányér másfél kilót elbír forgatni és akkor is berreg ha nincs rajta semmi. Most ,hogy nem rég megérkezett a negyedik autóm igy most a forgó tányért nem is kapcsolom be. Amúgy jó vitrin, nagyon jól mutat ,és nagyon szépen feldobja az autókat és kivilágítja :)

A Gyűjtő 2022.12.04. 10:44:03

@Jimmy96: Szia!
Köszönöm a véleményezésed. Az a helyzet, hogy illett volna egy kiegészítő írást hozzáfűznöm ehhez a cikkhez, mert kis idő elteltével nálam is elkezdtek jelentkezni azok a problémák, amiket például te is felsoroltál. Megpróbálok sorban haladni.
Mindenképp érdemes üveget vágatni bele, de minnél vékonyabbat, mert azok a kis műanyag pöckök, amik tartják, azok nem fognak elbírni egy 9mm-es üveget. Az enyém nagyon vékony, de persze egy 1:18-as autónak teljesen más a súlya, így lehet érdemesebb vastagabbal próbálkozni.
Sajnos a kattogás az nálam is kis idő elteltével elkezdett jelentkezni. Ennél nagyobb probléma volt, hogy nem mindig vette be a sebességi fokozatokat. Vissza akartam cseréltetni a bolttal, de szétszedtem és amikor megláttam, hogy milyen nyikhaj kis villanymotor hajtja, akkor letettem róla, mert ha kaptam volna egy újat, akkor sem lett volna semmivel sem jobb. Egyszerűen csak pocsék a minősége a forgótányérnak és a kis villanymotornak. Tehát ez a funkcióját abszolút kukáztam.
Viszont tárolásra és a világítása nagyon jó. Szóval azért nem bántam meg a vásárlást, bár egy kicsit bennem maradt a tüske, hogy pont egy fontos részét nem lehet normálisan használni.
Lábjegyzet: sok forgóvitrin megfordult már a kezem között és egyik se volt teljesen csendes. Mindegyiknek volt valami baja. A legutolsó, ami bejött az ez volt: www.ebay.com/itm/255417412634?var=555379393840
de ennek is van némi hangja, de eddig messze ez volt a legjobb, azok közül, amiket kipróbáltam.
süti beállítások módosítása