F1-es modelljeim

3+1 tanács az első modellautó kiválasztásához

2024. február 25. - A Gyűjtő

Milyen legyen az első? A kérdés talán csak ránézésre könnyű, ezeket érdemes végig gondolni

tanacsokelsomodellhez_pitlanemodelshop_blog480x360.jpg

Amikor életünk első modellautóját szeretnénk kiválasztani, a legfontosabb kérdés a méretarány. A két leggyakoribb 1:43-as (egynegyvenhármas) és 1:18-as (egytizennyolcas) méret a mai Forma1-es modellautóknál kb. 15 centis és kb. 30 centis autót jelent. Érdemes tehát végig gondolni, hogy mennyi hely áll rendelkezésre otthon, mert nagyon hamar azért kellhet felhagyni a gyűjtemény bővítésével, mert elfogyott a polcunk/vitrinünk. Helytakarékosság okból tehát a kisebb, 1:43-as méretű Forma 1-es modellautók lehetnek jó választás. 

Sokan viszont úgy gondolják, hogy a kisebb autó - méretéből adódóan - nem ad olyan vizuális élményt, mint a nagyobb testvérek. Épp ezért inkább kevesebb, de nagyobb modelleket választanak a kollekcióba. 

Ezt mindenkinek a maga döntése, de kicsit sem kell félni tőle, inkább aludni rá egyet (vagy kettőt) :) 

Ha már a méretet kitaláltuk, a választásban sokat számíthat a modellautó ára. Ami feltűnő, hogy nagy eltérések lehetnek, amit első sorban a kidolgozottság, a modell anyaga, és limitáltsága, különlegessége okoz. Szinte minden esetben az ár tükrözi, hogy milyen az adott darab minősége. Legjobban akkor válnak láthatóvá a különbségek, amikor egymás mellé teszünk azonos autókat, más gyártóktól, de erre sokszor nincs lehetőség. El kell fogadni azt a tényt, hogy ezek nem játékok, hanem gyűjtői, kifinomult technikával készült szinte műalkotások. Amikor az első komolyabb modelled a kezedbe veszed, garantált a csodálat :) 

Milyen legyen az első modellautót tehát?

1. Legyen természetesen az a csapat, az a pilóta, akit nagyon szeretsz.

2. Legyen olyan méretű, hogy a későbbi modelljeiddel együtt is jól mutasson, és ne legyen helyhiányod miattuk.

3. Legyen olyan minőségű, amit elvársz a kifizetett összeg után. Egy minőségi gyártó a legjobb garancia a minőségi darabra.

+1 .. végül legyen olyan, hogy amikor a csomagunkat kibontod, és első alkalommal kézbe veszed a modellt, ne is akard nagyon letenni onnan :)

Mi azt szeretnénk, hogy átéld ezt az élményt, és szeresd ezeket a miniatűröket úgy, ahogyan mi is szeretjük :)

A bejegyzés trackback címe:

https://f1modelljeim.blog.hu/api/trackback/id/tr1818338973
süti beállítások módosítása