F1-es modelljeim

Modellgyártó ranglista

2021. július 19. - A Gyűjtő

Miután az összes fontosabb és a kezem között is megfordult modellgyártó autóját kiveséztem a modellgyártó mustrában, úgy döntöttem, hogy itt az ideje felállítanom a saját ranglistámat. Ez a lista szigorúan csak az én véleményemet tükrözi.

modellgyarto_ranglista.jpg

A leggyengébbtől fogok haladni a legjobbig és csak olyan gyártók kerültek bele ebbe a felsorolásba, amikhez volt már szerencsém. Nem fogom újra leírni, hogy melyik gyártó hova való és miket gyárt, mert erről már volt szó a modellgyártó mustrában. Aki ezekkel nincs tisztábban azoknak eme cikk elolvasása előtt ajánlom figyelmébe azt a sorozatot. A ranglista szigorúan szubjektív, aminél a gyártók által képviselt minőséget, ár-érték arányt és kínálatot igyekeztem figyelembe venni. Nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön a lista!

9. Bburago

Tudom, hogy ez most sokakat megfog botránkoztatni, hogy a Bburago-t a legrosszabb helyre soroltam, mivel idehaza elég nagy népszerűségnek örvend a gyártó, de minőség terén bőven hagy kivetni valót maga után. Védelmére szóljon, hogy a Bburago fejlődött valamennyit az évek során, de még mindig nem üti meg a szintet. Nyilvánvaló, ha jobb minőséggel állnának elő, akkor az automatikusan hozná magával a drágulást is, így valamilyen szinten érthető a dolog. Távolról nézve amúgy teljesen jónak tűnnek a modelljeik, de ha közelről vizslatjuk meg ezeket az autókat, akkor kiábrándító a helyzet. Elnagyolt részletek, gyenge minőségű matricázás és pocsék minőségű kerekek csak, hogy a legnagyobb „bűneit” kiemeljem. Olcsó alternatívának jó, de inkább közelebb áll a játékautóhoz, mint a modellhez.

img_20190206_190352_1.jpg

8. Onyx

A régi portugál gyártó, ami sok gyűjtő szemében egyet jelent a gagyival. Pedig a sors fintora úgy hozta, hogy az egykor filléres modellautók ára – amiket egy időben még úgy hajigálták az ember után csak vigyék el – hogy megnőtt (ettől függetlenül akadnak még mindig filléres darabok) és néha már egy-egy modelljük erősen hiánycikknek számít a piacon. Az Onyx pályafutása alkonyán már egész jó autókat adott ki, de nem tudom elfelejteni azokat a modelljeiket, amikről lehagyták a visszapillantó tükröt, vagy erősen hiányos volt a matricázás, a pilótafigura pedig röhejesen elnagyolt volt. Mellettük szól, hogy sok autót a mai napig csak ők adtak ki, de az általuk képviselt minőség csak a nyolcadik helyre volt elegendő.

jordan194.jpg

Csak a Jordan Onyx, a Sauber Minichamps gyártmányú

7. Altaya

Az Altaya nagyon sokféle autót adott ki pilótásan és pilóta nélkül egyaránt, ami jó pontnak számít. Olyan Ferrari modellek is megtalálhatóak a kínálatukban, amit más gyártó nem adott ki. Ez persze mind szép és jó, de a mennyiség sajnos néha minőség rovására ment. Hiányos és/vagy rossz kivitelezésű matricázás, vacak minőségű gumik, elnagyolt pilótafigurák mind belejátszanak abba, hogy egy komoly gyűjtő, ha az egyik kedvencét akarja beszerezni és van alternatívája, akkor nem az Altaya-t fogja választani. Ettől függetlenül nekem is van jó néhány és azt sem mondanám, hogy nem ajánlom, de aki ezt a gyártót választja, az készüljön fel arra, hogy minőségi kompromisszumokat kell kötni.

hrt_f110_1.jpg

6. Hot Wheels

A Hot Wheels egy időben több csapat licencét is birtokolta, de később már csak a Ferrari kizárólagos forgalmazója lett, ami miatt egyes gyűjtők számára megkerülhetetlenné váltak, de a modelljeik minősége finoman szólva sem kifogásolhatatlanok. Persze az idő előre haladtával ők is fejlődtek és egyre jobb autókat adtak ki, de voltak olyan visszatérő problémák, amik szemet szúrnak. A legnagyobb bajom a gyártóval az az elnagyolt antennák, amiket ugyan 2009-es autóktól kezdve sikerült orvosolni, de cserébe a slick gumik lettek gyenge minőségűek, amiért nagy kár. Viszont ott van a Hot Wheels Elite szériája, ami tényleg nagyon szép autókat adott ki, igaz pilóta figura nélkül és elég nehéz lett mostanság beszerezni őket…

jordan_ej11_1.jpg

5. Ebbro, Solido, Universal Hobbies

Ezeket a gyártókat azért vettem egy kalap alá, mert olyan kevés autót adtak ki Forma-1 témában, hogy nehéz lenne őket külön-külön értékelni. Az Ebbro régi Hondákon kívül a 2015-ös és 2016-os McLaren-eket is kiadta, ami remek alternatívát kínált egy Minichamps vagy egy Spark modellel szemben, hiszen a szerencsések jóval olcsóbban juthattak hozzá ezekhez a modellekhez és minőségben sem jártak sokkal rosszabbul. A Solido is főleg McLareneket adott ki, csak ők a 80-as évekből. Nagyon szép részletgazdag autók, de például a gumiabroncsok minőségét itt is kispórolták. Az Universal Hobbies pedig csak (tudtommal!) a Renault 2002-es autójának különböző verzióit adta ki, de simán megüti az akkori Minichamps-Hot Wheels színvonalat. Kár, hogy később nem próbálkoztak F1-es modellekkel.

dsc_2177.JPG

4. Brumm

Szeretem az olasz gyártót, mert a Looksmart-tal ellentétben a Brumm modellautói tényleg 100%-ban Olaszországban készülnek. Régebben az ő modelljeik is hagytak kívánnivalót maguk után, de a mostaniak már tényleg minőségi darabok. És elérkeztünk ahhoz a részhez, amikor már nem is a minőségbe tudok belekötni… Két „nagy” problémám van velük igazából. Az egyik, hogy csak a 80-as évektől visszamenőleg adnak ki főleg Ferrarikat, a másik hogy mostanság elég ritkán rukkolnak elő új modellekkel. Pedig mit meg nem adnék egy 1976-os Niki Lauda modellért…

ferrari312t4.jpg

3. Looksmart

És elérkeztünk ahhoz a részhez, amikor már tényleg nagyon nehéz volt eldöntenem a sorrendet. Kicsit meglepő lehet talán, hogy a Looksmart végzett a dobogó alsó fokán, de elmagyarázom, hogy milyen nüanszok döntöttek erről. A Looksmart modelljei tényleg fenségesek, a csomagolásuktól kezdve, a tárolódobozon át, a modellautó kivitelezéséig minden nagyon minőségi. Ami ellene szól, hogy „csak” Ferrari modelleket adnak ki, de ami ennél kicsit nagyobb probléma, hogy nagyon elkérik az árát. Minőségben a mai Spark, Minichamps és Looksmart autók forma-formák szerintem, de árban hatalmas eltérés van, ami valószínűleg abból adódik, hogy valószínűleg a márkanevet kell megfizetni. Szóval nálam a piszkos anyagiak miatt végeztek a dobogó alsó fokán.

ferrari_sf90_monaco.jpg

2. Minichamps

Sokáig gondolkoztam, hogy holtversenyt hirdetek, de végül úgy döntöttem, hogy mivel ez egy toplista ezért kőkeményen rangsorolni fogok. Pedig e kettő gyártó közül bármelyik megérdemelte volna, hogy az élen végezzen, de muszáj volt döntenem. Mindkét gyártó a pilótás modellek minőségi csúcsát képviseli 1:43-as méretarányban, de a mérleg nyelve mégis a Spark felé billen, de majd az ő részüknél elmagyarázom, hogy miért is.

A Minichamps az egyik kedvenc gyártóm, tőlük van meg a legtöbb modellautóm és hát szerintem minden valamit magára adó gyűjtő belefutott már ebbe a névbe. Rengeteg korszakból adtak ki autót, és ahogy sokan mások ők is sokat javultak az idők során – ironikus, hogy a Sparknak sokat köszönhetnek, mert kezdtek nagyon ellaposodni minőségileg, amikor is a rivális színre lépett és alaposan hátsóba billentette a németeket –  és ma már egészen elképesztő, hogy milyen gyönyörű és részletgazdag autókat adnak ki a kezük közül. Míg a régebbi Minichamps autók többségét baráti áron be lehet szerezni, addig az újakért már rendesen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Nem beszélve arról, hogy míg a Spark már rég kiad egy-egy aktuális szezonhoz köthető modellautót, addig a Minichamps jókora késéssel és némileg drágábban dobja piacra a sajátjait. A korábbiakhoz képest most már jóval kevesebb Minichamps márkájú autót veszek, mivel ha van más alternatíva, ami forma-forma minőséget biztosít, akkor miért válaszam inkább őket? Talán akik tőlünk nyugatabbra élnek azoknak nem kell annyira garasoskodniuk, de nálam sajnos számít a 5-7 ezer forintos deficit.

mclarenmcl32_rajt.jpg

1. Spark

Amikor elkezdtem kiismerni magam a modellautó gyűjtés világában a Spark még egy ilyen elérhetetlen mesebeli gyártónak számított, akiknek az autói nem igazán fértek bele a büdzsémbe. Aztán karácsonyra nővéremtől megkaptam az első Spark márkájú Force India modellemet és azonnal beleszerettem. Két dolog van, amiben nálam verik a Minichamps-t, de ezek tényleg ilyen apróságok mégis számítanak. Az egyik, hogy sok olyan autót is kiadnak, amiket másnak esze ágába se lenne piacra dobni. Ez mindenképp megsüvegelendő. Persze azért lenne még bőven mit kiaknázni nekik is és néha kiakasztó, hogy milyen névtelen csapatok és pilóták autóit adják ki. A másik a kedvezőbb ár, amit már a Minichamps-nél is taglaltam. Természetesen hallottam, hogy a Minichamps minőségbiztosítása erősebb és van olyan ismerősöm, aki a legkisebb hibát is észreveszi a modellautón, de ezek már olyan pici részletek, hogy megmondom őszintén nem érdekel. Amúgy a Spark-nál igazán nem lehet panasz a minőségre sem. Egy-egy autójuk már betegesen részletgazdagon van kialakítva, amiért minden elismerést megérdemelnek. Ha az aktuális szezon megjelenéseit nézem, olcsóbb alternatíva, mint a Minichamps. A használt piacon nem számít egy olcsó márkának, de remek minőséget képvisel. Nem véletlenül mostanság a Spark-ok alkotják a friss érkezőim legnagyobb részét.

williams_fw12_6.jpg

Nos, ennyi lett volna a rangsor. Remélem érdekes volt és hátha kedvet kaptatok egy-két gyártóhoz, hogy jobban megismerjétek, esetleg beszerezzetek egy darabot valamelyik modellautójukból. Ha igen, akkor tudom ajánlani a Pit Lane Modelshop oldalát, ahol a felsorolt gyártók legtöbbjét ti is megtalálhatjátok. Természetesen sok gyártó nem kapott helyet a listán, ennek, mint írtam az az oka, hogy pl.: egy GP Replicas-hoz vagy egy BBR-hez még nem volt szerencsém. Viszont szívesen várom a meglátásaitokat kommentekben vagy csak szimplán küldjétek el a saját rangsorotokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://f1modelljeim.blog.hu/api/trackback/id/tr516632148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása