F1-es modelljeim

Modell párbaj – Ferrari 412T2 GP Replicas vs Minichamps

2024. október 18. - A Gyűjtő

Amennyire nem volt túl igazságos az Onyx és a Minichamps párbaja, úgy ez sem lesz igazán az. Kicsit igazságtalan összehasonlítani egy majdnem 30 éve gyártott modellautót egy olyannal, ami most jelent meg egy prémium modellautó-gyártótól. Viszont én a buli kedvéért mégis megteszem!
ferrari-412t2_gpreplicas-vs-minichamps.jpg

A Ferrari 412T2-es is azon autók táborát erősíti, amit szinte minden gyártó kiadott már 1:43-as méretarányban. Minőségi darabot szeretnél és a pénz nem számít? Akkor válogathatsz a Looksmart, Fujimi, GP Replicas és a TSM autói közül. Középutas megoldás érdekel? Akkor Minichamps és a Hot Wheels Elite jöhet szóba. Vagy csak olcsón meg akarod úszni? Akkor az Onyx, Altaya, IXO trió lesz a befutó. Bőven van választék, mindenféle kategóriában. Talán csak a McLaren MP4/4-nél van ekkora bőséges választék gyártók terén, de talán még ott sem. A lényeg, hogy a gyártók körében egy igencsak népszerű autóról van szó. Hogy miért? Talán azért, mert ez volt az utolsó V12-es motorral szerelt versenyautó a Forma-1-ben.

A mai bejegyzésben a Minichamps 30 éves modellje és a GP Replicas 2024-es kiadása feszül egymásnak. Ám mielőtt belevágnék a közepébe ejtsünk egy pár szót a GP Replicas-ról, hiszen ezelőtt nem igazán találkozhattok ezzel a gyártóval a blogomon.

GP Replicas gyorstalpaló

A GP Replicas egy viszonylag új modellautó-gyártó cég, amelyet 2017-ben alapítottak azzal a céllal, hogy prémium minőségű, limitált darabszámú, főként 1:18-as és 1:43-as méretarányú modelleket készítsenek. A Hong Kong-i székhelyű cég eleinte klasszikus F1-es autókat gyártott le, de az idő előrehaladtával eljutottak a 90-es évekig is. A modelljeikre jellemzőek, hogy rendkívül részletesek és kézzel festik őket. Nem csoda, hogy a gyűjtők körében hamar nagy népszerűségre tettek szert. Ennek az egyik oka a magas minőségen kívül, hogy bár a Minichamps, Spark párosnál drágábbak, de más prémium modellgyártókhoz képest olcsóbbak. Az 1:43-as modelljeik jelenleg 90 euróba, míg az 1:18-asok 290 euróba kerülnek. Nem csoda, hogy az én radaromra is felkerült ez a gyártó, csak meg kellett várnom, hogy olyan autót gyártsanak le, ami érdekelhet. A rövid ismertető után pedig lássuk az összehasonlítást.

Matricák:

Egy 30 éves modellnél gyakori, hogy a matricák leperegnek, de ha vigyáznak rá, a Minichamps matricái még ilyen korban is jó állapotúak lehetnek. Nyilván a GP Replicas matricái szebbek és jobbak, de van még egy erős érv, ami mellettük szól. Úgy adják ki az autót, hogy fel lehessen matricázni Marlboro feliratokkal, és nem csak a lehetőséget biztosítják, hanem egy szettet és leírást is mellékelnek hozzá, ami szerintem szuper. Annyiban nem bántanám a Minichamps-et, hogy ők is egy teljesen életszerű autót adtak ki, hiszen a Ferrarik azokon a pályákon, ahol dohányreklámok tiltva voltak, tényleg ilyen vonalkódos matricákkal futottak, de ebben a kategóriában akkor is a GP Replicast nyilvánítom ki győztesnek.

Ár:

Bár, ahogy fentebb említettem a GP Replicas ár-érték arányban nagyon baráti, de még így sem veheti fel a versenyt a Minichamps autóival. Egy használt, de jó állapotban lévő 412T2-est nem olyan nehéz találni, viszonylag olcsón. Persze az „olcsón” az egy eléggé relatív fogalom, de perpillanat 15-20 euróért már ki lehet fogni egy-egy hibátlan darabot, ami szerintem nagyon jól hangzik. Kár is több szót csépelni erre, ha anyagiakról van szó, akkor egyértelműen a Minichamps a befutó.

Doboz:

Na itt viszont ég és föld a különbség. Félreértés ne essék, én sokakkal ellentétben szeretem a Minichamps egyszerű kockászászlós dobozát, de a GP Replicas doboza az olyan, hogy azt nehéz szavakba önteni. Amikor először kézbe vettem, akkor először azt hittem, hogy valami több milliós karórát vettem. Ha a Looksmartnál azt éreztem, hogy ez a prémium, akkor ezt még szorozzátok meg kettővel. Hihetetlenül igényes doboz, kristálytiszta plexi, és bőrrel (vagy műbörrel?) borított talpzat. Az egészhez mellékelnek egy olyan kis kendőt, ami védi a karcolódástól a plexit. Ehhez képest a Looksmart doboza is kutyafüle. Az egyetlen egy problémám, hogy ha látni is akarjuk a modellt, akkor a papírdoboz elveszti az értelmét, de ez még nem vonja le az érdemét, hogy egy nagyon igényes kialakításról van szó. Szerintem a legjobb, amivel valaha is találkoztam.

Minőség:

Azt gondolhatnátok, hogy a két kocsi között ég és föld a különbség, mivel hatalmas korkülönbség van a kettő között. Az egyiket egy olyan gyártó készítette, aki akkoriban még csak éppen belekóstolt a modellgyártásba, míg a másik egy prémium márka, akik a legmodernebb technikával dolgoznak. Viszont itt jön a „DE”! Mert legnagyobb bánatomra egyik modell sem tökéletes. Igen a GP Replicas sem az, ami eléggé lehangoló.

A Minichamps legnagyobb bűne a pilótafigurák. A versenyzők feje annyira lehajtott, mintha valamit az ölükbe keresnének. És ha azt hiszitek, hogy ez csak az Alesi-s autóknál fordul elő, sajnos csalódást kell okoznom. A Berger-es autók is mind ilyenek. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy amikor legyártották és a minőség-ellenőrzés megvizsgálta ezeket a modellautókat, akkor senki nem mondta, hogy „gyerekek, ez így nem lesz jó. Nézzétek már milyen bénán néz ki!” A Minichamps nem először, de nem is utoljára szúrta el a pilótafigurákat. Szerintem nagy kár, mert amúgy az autó többi része rendben van.

A GP Replicasnál „szerencsére” nem kell ettől tartani, hogy ilyen hibát vétenének, hiszen ők amúgy sem tesznek pilótafigurát az 1:43-as modellautóikba. Ők máshol hibáztak egy elég látványosat. Lehet csak én voltam peches, de kifogtam egy olyan autót, aminek ferde a hátsószárnya. Nem ez az első ilyen modellautóm és nem is fogok a kardomba dőlni, de azért jogosan vagyok csalódott, mert nem ezt vártam volna egy prémium modellgyártótól. Kérdem én, hol van ilyenkor a minőség-ellenőrzés?!

Szóval mindkét gyártó autóinak vannak látványos hibái. Maximum annyi a különbség, hogy a Minichamps autóinál ez egy ismert szériahiba, míg a GP Replicasnál lehet csak én voltam peches. Viszont, hogy most már kiveséztük a hibákat térjünk rá a pozitívumokra is. Ahhoz képest, hogy milyen régi a Minichamps kiadása, szerintem teljesen rendben van. Szerencsére akkoriban az autók viszonylag egyszerűek és letisztultak voltak, nem kellett annyi apró aerodinamikai elemet kidolgozni. Ám, valószínű senkit sem fogok azzal meglepni, ha azt mondom, hogy a GP Replicas még így is köröket ver a riválisára. Nagyon szép autó, nagyon részletgazda, gyönyörűen ki van dolgozva minden rajta, elég csak megnéznetek a képeket. Itt a tanksapka tényleg ki van alakítva és nem csak egy matrica, mint a Minichamps-nél. Egyszerűen élmény csak ránézni is.

Összegzés:

Összességében a GP Replicas Ferrarija jobb, de vannak olyan dolgok, amik a Minichamps kiadása mellett szólnak. Azt gondolom, hogy teljesen más a célközönség a két modellautónál. A Minichamps jó választás azoknak, akik viszonylag olcsón szeretnének egy aránylag minőségi Ferrari 412T2-est. Viszont, aki szeretne egy igazán minőségi darabot és nem fél belenyúlni a pénztárcájába és az sem zavarja, hogy nincs pilótafigura az autóban, annak a GP Replicas lesz a jó választás. Nem mellesleg anyagilag is jobban megéri, mint egy TSM, Looksmart vagy Fujimi modellautó.

A bejegyzés trackback címe:

https://f1modelljeim.blog.hu/api/trackback/id/tr5418710322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása