F1-es modelljeim

Megbízható modallautós webshopok

2022. november 04. - A Gyűjtő

Több száz modellvásárlás van a hátam mögött, amibe még belegondolni is hátborzongató. Ez idő alatt rengeteg pozitív és negatív élmény is ért. Míg sokan csak azzal szeretnek dicsekedni, hogy milyen modellt szereztek be áron alul, addig én – még ha rám nézve nem is túl hízelgő – elmesélem azokat a sztorikat is, amikor csúnyán megjártam valamivel. Hogy miért? Hogy tanuljatok belőle. A modellautó vásárlás sem fenékig tejfel és érhetik kellemetlen meglepetések az embert. Sok éves tapasztalatot összegyűjtve összeírtam egy listát, hogy honnan vásárolhattok nyugodt szívvel modellautókat anélkül, hogy kellemetlen meglepetésekben lenne részetek.

megbizhatomodellboltok.jpg

Ez az írás már régóta érlelődött bennem, de a legutóbbi marketplace-s fiaskóm után jutottam oda, hogy meg is írjam. Ezt a bejegyzést nem szponzorálja egyik általam feltüntetett webshop sem. Akik ide bekerültek azok ténylegesen kivívták az elismerésem. Én nem akarom megmondani, hogy ki mit csinál, ha valaki szeret hazárdírozni a használt piacon tegye, szíve joga. Ez inkább csak egyfajta szubjektív útmutató azoknak, akik nem szeretnének kellemetlen meglepetésekbe belefutni. Bár a webshopok általában drágábbak, mint a használtpiac, de egy-egy fiaskó sokkal jobban tud fájni, mint egy kicsit drágább megrendelés. Ezt tapasztalatból mondom.

Ez nem egy toplista, inkább csak egy szimpla felsorolás, azokról a webshopokról, akiket nyugodt szívvel tudok nektek is ajánlani. A következőkben pár szóban jellemezni fogom őket és pár észrevételt is fogok tenni, hogy mire érdemes velük kapcsolatban odafigyelni.

Biztos lesznek hiányzók, akiket kihagytam a felsorolásból, ennek pedig három jó oka lehet. Az egyik, hogy megszűnt, a másik, hogy nem vásároltam még tőlük – így nyilván nem is tudok véleményt mondani róluk. A harmadik ok pedig, hogy már vásároltam tőlük, de jobban járnak, ha most inkább nem írom le véleményemet róluk, mert azt nem tennék zsebre…

Itt most csak szigorúan a webshopokat fogom sorra venni. Szóval Ebay, Jófogás és hasonló adás-vétellel foglalkozó oldalak kimaradnak. Az Ebay-es vásárlásról van egy korábbi cikkem – hogy mire érdemes odafigyelni – amit IDE kattintva tudjátok elolvasni. Kezdjünk is bele!

Hazai pálya, avagy magyar webshopok

 

Pit Lane Modelshop (BEZÁRT)

Akik ismernek azok biztos azzal jönnek majd, hogy hazabeszélek, mert ehhez a webshophoz nekem is van némi közöm. Viszont, ha objektívan akarom nézni a dolgokat, akkor sem találok semmi kivetnivalót ebben a webshopban.

Igényes, jól kezelhető az oldal, széles választék, gyors posta, és az új kiadású autókat itt mindig megtalálod. Ha valami újdonságra fáj a fogad, akkor érdemes itt előrendelned, mert akkor az már tuti a zsebedben lesz – feltéve ha kifizeted.

A Pit Lane-el kapcsolatban max annyi észrevételem van, hogy nem az elsők között kapják meg a legfrissebb autókat. Szóval van, hogy egy-két hét csúszásban vannak a külföldi webshopokhoz képest – csak megsúgom, hogy erről a nagyker tehet, nem a bolt tartja vissza a modelleket.

Én személy szerint tudok annyit várni, hogy a külföldinél olcsóbban, forintban megvegyem és utána gyorsan kézhez kapjam a modellt. A csomagolás pedig mindig atombiztos, a modellautó mellé pedig jár gumicukor.

Frissítés: A Pit Lane Modelshop 2024 február 26.-án végleg bezárt. 

Tibormodel

Nos a Tibormodel egy picit kakkuktojás a felsorolásban, mert a webshop szlovák, de egy felvidéki honfitársunk üzemelteti és emiatt, meg hogy magyar nyelv is van az oldalon, én a hazaiak közé sorolnám. Érdemes szemmel tartani a boltot, mert az új kiadásokon túl, néha igazi régebbi kiadású ritkaságok is feltűnnek a webshopban. Csomagpontra kérve pedig hamar meg is érkezik az áhított modellautó.

Subiland

Itt több 2010-es évekbeli Minichamps autót is megtaláltok, amik sok helyen már kifutottak és a használtpiacon is elég nehéz beszerezni őket. Ha hiányosságot akarok idesorolni, akkor talán az, hogy Forma-1-es téren nem nagyon bővül a raktárkészlet. Szóval mostani autókat ne nagyon keressetek itt.

Ismert külföldi webshopok

CK-Models

Most őszintén? Ki ne ismerné ezt a webshopot? Talán a világ leghíresebb modellautó webáruháza, akiktől én is számtalanszor vásároltam már. Állandóan bombáznak az akciókkal és van is miből válogatni. A 10 euros postaköltség pedig – akár három-négy modellre is – még mindig nagyon barátságos. Viszont amellett nem mehetek el szó nélkül, hogy az F1-es választékjuk eléggé megcsappant az utóbbi időben és az aljas kis áremeléseik sem tetszenek, amikor valamiből nagyon fogy, akkor hirtelen elkezdik az árát is megemelni.

House of modelcars

Közvetetten rendeltem tőlük (értsd: egy másik ismerősömmel közösen rendeltünk és hozzá érkezett a csomag), de abszolút rendben volt. Profi csomagolás és remek F1-es modellautók találhatók az oldalukon.

Miniboutik

Szintén egy neves és megbízható külföldi bolt. Ők is főleg az új kiadásokkal foglalkoznak, így nálam annyira nem relevánsak, mert azokra ott a Pit Lane Modelshop. Viszont egy-két nem is olyan régi autót jó áron eltudtam csípni náluk és minden rendben volt a vásárlás során.

Little Bolide

Ez is egy szintén ismert modellboltnak számít, akik nem árulnak zsákba macskát. Tőlük főleg ebay-en keresztül vettem modellautókat, de nem félnék a webshopjukon keresztül sem vásárolni.

Raceland

A CK mellett a legismertebb német modellautós webshop, ahol nem csak a legújabb kiadásokat találhatjuk meg, hanem a "Gold Edition" részeként olyan limitált kiadású autókat is, amik sehol másutt nem kaphatóak. Tőlük van meg az 1986-os Osella-m, amit a Spark exkluzívan csak a Racelandnek gyártott le. Az oldal nagyon szép, de a rendelésemnél nem igazán voltak a helyzet magaslatán a Raceland kollégái. Nem kaptam visszaigazoló e-mailt és úgy kellett kihúznom belőlük a postai követési számot, de szerencsére ennél nagyobb baj nem akadt és a csomag végül rendben megérkezett.  

Kevésbé ismert külföldi webshopok

Minicar.es

Ez egy spanyol modellbolt, ahol rengeteg kifutott ritkaságot meg lehet találni viszonylag jó áron. Hátránya, hogy elég magas postaköltséggel dolgoznak és hogy nincs legalább egy angol verziója az oldalnak.

Collector-Online.ch

Ez egy svájci modellbolt, ahol az új autóktól kezdve, a régi ritkaságokig sok minden megtalálható. A weboldal üzemeltetője pedig szuper rendes, mert lehet olyat kérni, hogy Németországból adja fel a csomagot. Emiatt néha kicsit több időbe kerül mire ideér a modellautó, de legalább nem kell ÁFÁ-t fizetni, mintha Svájcból adta volna fel a pakkot.

Little Wheels

Talán az egyik legjobb használt modellautókkal foglalkozó webshop. Az egyetlen hátránya, hogy Angliában található, ami azt jelenti, hogy bármit rendelsz tőlük arra rápakolják az ÁFÁ-t, szóval csak okosan!

Diecast43

A webshop szörnyű, szinte már kezelhetetlen. A webshop tulajdonosa pedig portugál ráérőséggel pakolja postára a csomagodat. Viszont sok ritka modell megtalálható nála és a vásárlás is sikerrel zárult. Valamit valamiért, de megéri megnézni ezt az oldalt is.

Dominomodel

Sajnos az F1 kínálatuk egyre jobban szűkül, de amikor vásároltam tőlük, akkor minden rendben volt. Azt hiszem innen vettem az 1985-ös Williams-et nagyon jó áron, szóval mindig is lesz egy külön hely számukra a szívemben.

Yuui.nl

Itt is elég sok ritkaság megtalálható, de az oldaluk nem túl felhasználóbarát. Érdemes rászűrni azokra, amik raktáron vannak különben sok csalódás fogja érni az embert, hogy meglátunk egy igazi gyöngyszemet aztán kiderül, hogy már elkelt. Kissé nehezen kezelhető webshop, de a vásárlás során nem volt velük problémám. 

Cartima Modelcars

Ismerőseim többször, én még csak egyszer rendeltem tőlük, de akkor nem igazán voltak a helyzet magaslatán. Ettől függetlenül pozitív lett a végkifejlett, mert ha nem így lenne, akkor nem szerepelnének ebben a listában. A vásárlás után nem kaptam semmilyen megerősítést, hogy úton lenne a csomagom, de én türelmesen vártam. Másfél hét után aztán meguntam a dolgot és írtam nekik, hogy mi a fene van? Persze ekkor törvényszerűen, másnap meg is jött a csomagom éppségben. Az oldaluk elegáns, de kicsit nehézkes a kezelése, viszont nagyon sok különlegességet árulnak jó áron, nemzetközi szinten olcsón postáznak és az első vásárlásnál 10%-os kupont adnak.

Modelsshop.eu

Sosem felejtem el, hogy mit összeszívtam a Rial ARC1-essel, mielőtt végre sikerült megszereznem ettől a bolttól. Ráadásul leakciózva! Mégis nem emiatt ajánlom az észt boltot, hanem azért, mert:

  • Ebayen is jelen vannak, rengeteg pozitív értékeléssel
  • Az oldaluk könnyen kezelhető
  • Gyorsan feladják a csomagot
  • Európai Unión belül postáznak így nem kell plusz adókat fizetni

 

Összegzés

Összegezzük a dolgokat. Igazából sok az átfedés, mert a legtöbb webshop az új kiadásokkal foglalkozik és kevés olyan van, ami régebbi megjelenésű autókat is árul. Innen meg már csak szimpátia és talán megszokás kérdése, hogy kit választunk.

Viszont van egy általános pozitív véleményem a hazai webshopokra nézve. Bár mi magyarok sok téren elvagyunk maradva, de modellautós webshopok terén biztosan az elitben vagyunk. A felsorolt három magyar webshop honlapjáról sok külföldi kollégája is példát vehetne, mind kinézetben, mind használhatóságban. A tartalom fontos, de azért nem minden.

Nos, remélem tudtam nektek segíteni és esetleg új oldalakat is a figyelmetekbe ajánlani. Valami kimaradt vagy hiányzik a felsorolásból? Írjátok meg kommentben és szívesen válaszolok, hogy volt-e velük a dolgom és ha igen, akkor miért maradtak ki a felsorolásból.

A bejegyzés trackback címe:

https://f1modelljeim.blog.hu/api/trackback/id/tr3717966484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása