F1-es modelljeim

Modellgyártó mustra - Minichamps

2019. április 26. - A Gyűjtő

Számtalan gyártó készít(ett) F1-es modelleket, ebben a sorozatban pedig szeretnék egy kis ismertetővel szolgálni, hogy melyikről mit is érdemes tudni. Legutóbb az Onyx-ot veséztem ki, ezúttal pedig a népszerű német gyártó, a Minichamps kerül górcső alá.

modellgyarto_minichamps.jpg

A Minichamps egy német cég, akik a régmúlttól egészen napjainkig gyártanak modelleket. Ha azt kéred egy gyűjtőtől, hogy gyorsan mondjon három márkát, akkor ez egészen biztos köztük lesz. Széles F1-es felhozataluk miatt egyszerűen megkerülhetetlenek a modellezők számára.

Számomra a legkedvesebb gyártó, nem is csoda, hogy ebből a modellből van nekem is a legtöbb. Ez az a márka, ami (többnyire) ár-érték arányban a legjobbat kínálja a gyűjtőknek. Természetesen vannak autóik, amikért már alaposan a zsebünkbe kell nyúlni, de könnyedén ki lehet fogni olcsóbb darabokat is. Nem túlzás kijelenteni, hogy talán a legnépszerűbb gyártóról beszélünk. Első modelljeik bár nem képviseltek csúcsminőséget, de idővel fokozatosan javultak. A kocsik egyre jobban kidogozottabbak lettek, akárcsak a pilóták, amik a kezdetleges tömzsi egyszínű formák után nemcsak részletesebben kidogozottabbak lettek, de matricákkal és biztonsági övvel is el lettek látva. Külön jó hír a régebbi autók kedvelőinek, hogy a Minichamps az újabbak mellett néhány régebbi F1-es autót is újra kibocsájt sokkal részletgazdagabban, mint amit annak idején piacra dobtak. Ilyen például a „sárga dobozos” Senna kollekció, ami nem is olyan újkeletű, de pl.: Schumacher B192-esét is egy ehhez nagyon hasonló sorozatban láttam nemrég megjelenni.

A német gyártó védjegye a kockás zászlós papírral ellátott doboz, de egyes modelleket különleges papírú dobozzal is kiadtak. Ezek természetesen többe is kerülnek. Végül, de nem utolsó sorban pedig érdemes tudni, hogy ha Paul's Model Art, Kyosho vagy Gode modellekkel találkozunk valahol, akkor azok szintén Minichamps modelleknek tekinthetők.

Előnyök: Részletgazdag kidolgozás, széles választék, igényes doboz.

Hátrányok: Az elmúlt pár szezonból való egyes autóik már bántóan drágák. Mondjuk az ár attól is függ, hogy egy másik gyártó kiadta-e a modellt. Ha igen, akkor az lenyomja a Minichamps árát is, de ha nem akkor bődületesen magas árat is megtudnak szabni egy-egy autónak (keress csak rá egy 2016-os Haas-ra...). Amibe talán még beletudnék kötni, hogy a régebbi kiadásaik nem voltak túl színvonalasak.

+1: Showcar széria, szerintem az egyik legfölöslegesebb dolog, amit valaha is csináltak.

*Showcar: vagy más néven bemutató autó. Felhozok egy konkrét példát a könnyebb érthetőség érdekében. Szóval vegyünk egy 2003-as kasztnijú Jordan-t, ami a 2004-es festéssel és szponzori matricákkal van ellátva, nos ez lenne a showcar. Valaki szereti, valaki nem, én mondjuk csak is a racecarokat (versenyen szereplő autó) gyűjtöm.

Ár összehasonlítás:

Fontos! Ezek az árak mindössze a szemléltetést szolgálják és a nagy átlagot (Ebay) veszik alapul. Természetesen egy-egy gyártótól biztos lehet olcsóbban vagy drágábban is beszerezni modelleket, ezek az összegek nem feltétlenül relevánsak!

Williams FW16

Onyx – 5000 Ft

Minichamps – 7000 Ft

Altaya – 6500 Ft

Benetton B188

Onyx – 4000 Ft

Minichamps – 12000 Ft

Spark – 19000 Ft

Toro Rosso STR12

Altaya – 8000 Ft

Minichamps – 17000 Ft

Spark – 20000 Ft

És ezennel a mai cikkem végéhez is értünk. Ha pontatlanságot véltetek felfedezni vagy kihagytam volna valami érdekességet a felsorolt gyártóval kapcsolatban, akkor ne tartsátok magatokban, írjátok le a komment mezőben. Nemsokára pedig újabb résszel jelentkezem!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1modelljeim.blog.hu/api/trackback/id/tr9614665879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszgbr 2019.04.27. 16:42:24

Szia! Talán a méretarányt még beleírhattad volna, főleg az összehasonlításhoz (gondolom 1/43-asokra vonatkoznak az árak).

A Gyűjtő 2019.04.27. 17:51:28

@eszgbr: Szia! Azért nem említem a méretarányt, mert ez a blog kifejezetten csak az 1:43-as méretarányokkal foglalkozik.
süti beállítások módosítása