F1-es modelljeim

Modellgyártó mustra - Hot Wheels

2019. május 31. - A Gyűjtő

Számtalan gyártó készít(ett) F1-es modelleket, ebben a sorozatban pedig szeretnék egy kis ismertetővel szolgálni, hogy melyikről mit is érdemes tudni. Az Onyx és a Minichamps után következzen egy újabb fontos gyártó, a Hot Wheels. A patinás amerikai cég 2014-ig adott ki F1-es modelleket, főleg Ferrarikat.

hotwheels.jpg

Egy Ferrari rajongó számára a megkerülhetetlen ez a gyártó. Pedig ha meghalljuk a Hot Wheels nevet, akkor nem biztos, hogy egyből a Forma-1-es autóikra asszociálunk. Főleg kisebb méretarányú, egyedi autóikról híresek. Pedig volt egy időszak, amikor rendesen betörtek az F1-es piacra. Egy időben a Ferrari, Jordan, McLaren, Stewart, Williams és Jaguar jogai is részben vagy egészében náluk hevertek. Ráadásul még azt sem mondhatnám, hogy minőségben nagyon le lettek volna maradva a Minichampshez képest, sőt! Például az 1999-es autóikban a pilóták kaptak biztonsági övet és matricázást, míg a Minichamps kortárs versenyző figurái akkoriban még nem! Viszont kialakításban, részletességben és matricázásban még alulmaradtak a németekkel szemben, de ebben is az idő előre haladtával egyre jobban feljavultak, ráadásul árban sokszor a Minichamps alá tudtak menni.

Minőségben nagy javulást a Hot Wheels Elite szériájukkal értek el, amik régebbi Ferrarikat vonultatott fel, viszont nem tartalmaztak pilótát. Ez a sorozat két fajta kiadásban létezik. Az első a sorszámozott darabok, az újabbak pedig sorozatgyártásra került modellek voltak. A minőségnek viszont ára van, szóval ha valaki egy Elite autót akar a gyűjteményébe tudni, annak alaposan a zsebébe kell nyúlnia. Bár nem számít külön sorozatnak, inkább csak egy leágazásnak, de a Ferrarikhoz készültek további különleges kiadások is. Ilyen például a konstruktőri bajnoki címek tiszteletére kiadott külön díszdobozban lévő páros kiadások (2001, 2004, 2007 és 2008) és az Alonso-Massa bahreini kettős győzelme előtt tisztelgő páros változat.

A cég zászlóshajója a Ferrari lett, mivel egy idő után egyre kevesebb csapat autóit adták ki, míg végül csak  az olasz istálló gépei maradtak meg a választékukban. Én azért szeretem ezt a gyártót, mert nagy általánosságban kedvező áron hozzá lehetett jutni kedvenc csapatom autóihoz. Nagy kár, hogy 2014 végén kiadták a Ferrari jogokat a kezükből és ezzel (egyelőre?) végleg kivonultak az F1-es piacról. Bár új autókat már évek óta nem adtak ki, de még így is szép számmal tűnnek fel Hot Wheelses autók az online piactereken. Viszont vannak olyan autóik, – főleg Ferrarik – amik annyira ritkák lettek, hogy már-már szinte beszerezhetetlenek. Csak áron felül vagy a tengeren túlról – és még ott sem túl olcsón – lehet hozzájuk jutni.

A Hot Wheels dobozait könnyen meglehet különböztetni a többiekétől. Az modellautót tároló műanyag plexi egy igényesen kivitelezett mintás papírdobozban van benne, ami szó se róla elég jól néz ki. A Ferrarikat 2007-ig különféle színű és stílusú dobozban adták ki, de 2008 után átértek az egységes piros alapra, ami kitartott egészen 2014-ig. Az egyetlen negatívum, amit feltudok hozni a papírdobozokkal kapcsolatban, hogy iszonyatosan nehéz kinyitni őket és rendkívül sérülékenyek. Szóval vagy vegyük ki vagy tartsuk benne a modelleket, a folyamatos ki-be nyitogatás nem tesz jót nekik.

Előnyök: Kiváló ár érték-arány, a pilótás Ferrarikat csak ők forgalmazták 2000-től 2014-ig. Igényes, szép kivitelezésű dobozok.

Hátrányok: Egyes modelljeik ma már szinte elérhetetlenek vagy csak nagyon áron felül lehet hozzájuk jutni. A 2000-es években kiadott Ferrarikon lévő antennák elnagyoltak és csúnyák, a pilóták kidolgozottsága pedig az idő előre haladtával inkább egyre csak romlott.

Ár összehasonlítás:

Fontos! Ezek az árak mindössze a szemléltetést szolgálják és a nagy átlagot (Ebay) veszik alapul. Természetesen egy-egy gyártótól biztos lehet olcsóbban vagy drágábban is beszerezni modelleket, ezek az összegek nem feltétlenül relevánsak!

Stewart SF2

Hot Wheels – 5000 Ft

Minichamps – 8000 Ft

Jordan EJ11

Hot Wheels – 6000 Ft

Minichamps – 10000 Ft

Ferrari F93A

Hot Wheels (Elite) – 16000 Ft

Minichamps – 15000 Ft

Altaya – 9000 Ft

Onyx – 6000 Ft

McLaren MP4/15

Hot Wheels - 6000 Ft

Minichamps - 5000 Ft

És ezennel a mai cikkem végéhez is értünk. Ha pontatlanságot véltetek felfedezni vagy kihagytam volna valami érdekességet a felsorolt gyártóval kapcsolatban, akkor ne tartsátok magatokban, írjátok le a komment mezőben. Nemsokára pedig újabb résszel jelentkezem!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1modelljeim.blog.hu/api/trackback/id/tr7014820844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása