F1-es modelljeim

Modellgyártó mustra – Brumm

2020. július 17. - A Gyűjtő

Brumm… Régen, ha meghallottam ezt a szót, akkor a medve jutott eszembe és nem egy modellautógyártó. Aztán belecsöppentem az 1:43-as méretarányú Forma-1-es autók gyűjtésének világába és mint Ferrari szurkoló megkerülhetetlenné vált számomra egy idő után ez az olasz manufaktúra. A következőkben megpróbálok minden érdemleges információt elmesélni a Brumm modellautóiról.

brumm.jpg

Régóta tudtam a létezésükről, de sokáig nem kerültek a célkeresztembe, mert azokból a korszakokból adtak ki autókat, amik engem nem nagyon hoztak lázba. A Brumm a Forma-1 hajnalától egészen az 1980-as évek elejéig ad ki most is modellautókat. Sok más gyártóhoz hasonlóan nem csak Forma-1-es autókat készítenek, de mégis leginkább a király kategóriás modelljeik miatt ismertek a gyűjtők körében. Manapság a Brumm-ot a Ferrari-s modelljeivel szokták azonosítani, de ez az állítás így nem teljesen igaz. A gyártó fő profilja valóban a Scudeira autói, de mellette még más hőskorszakból való csapatok autóit is kiadta, mint mondjuk a Mercedes, Lotus, Alfa Romeo vagy a Maserati.

A céget 1972-ben alapították és a mai napig gyártanak modelleket. Mindenképp megsüvegelendő, hogy ez a márka 100%-ig olasz. Nem úgy, mint a Looksmart, aminek a székhelye itáliai, de az összeszerelőüzemük Kínában van. A Brumm autóit viszont teljes mértékben Olaszországban gyártják és rakják össze. Ezt büszkén hirdetik is modelljeik dobozán. Bár képmutatás lenne tőlem a Kínában összeszerelt modelleket leszólni – főleg, hogy a gyűjteményem 90%-át valószínűleg onnan származik – de azért jó tudni, hogy vannak még talpon európai gyártók.

A Brumm ellébecol a langyos vízben, hiszen egy olyan korszakot fednek le, ahol nincs igazán konkurenciájuk a piacon. Bár tény, hogy nem közvetlen riválisaik a Spark-nak vagy Minichamps-nek, de őket sem kerülhette el a változás szele. A régebbi autóik – bár nem volt hozzájuk szerencsém – még nem képviseltek olyan minőséget, mint a mostaniak. Ez a változás valószínűleg az előbb említett másik két gyártó miatt is volt, mert ha a piacon fent akarnak maradni hosszabb távon, akkor nekik is fejlődniük kellett, hogy felkeltsék a gyűjtők érdeklődését.

dsc_2781.JPG

Mivel csak a Ferrari-s modellautóihoz volt szerencsém, ezért azokról mesélnék. A Brumm fém modelleket gyárt és hát a kivitelezésre nem igazán lehet panasz. A kocsik festése gyönyörű, a matricázásokra sem lehet panaszom és a pilótafigurákat is elég jól megcsinálták, de erre még visszatérek. Talán ami gyenge pont az a motor alkatrészeinek kidolgozottsága, itt senki ne várjon mondjuk egy Spark színvonalat, ahol még az utolsó dugattyút is képesek kiformázni. Számomra a legérdekesebb a pilóták kivitelezése. Pozitívum, hogy a figura alakját és tartozékait, mint a biztonsági öv eléggé részletgazdagon megcsinálták. Nem egy szimplán kiöntött forma, mint a régi Minichamps autóinál. Az is jó pont, hogy olyan apróságokra odafigyeltek, mint Scheckter sálavagy, hogy a bukósisak plexije több autójuknál is nem egy szimpla matrica, hanem valami átlátszó műanyag. Az érem másik oldala, hogy a matricázás hagy némi kívánnivalót maga után. Látszanak a felgyűrődések és például az Alboreto-s autónál kifejezetten trehány munkát adtak ki a kezük közül. Ennél még az én átalakításaim is jobban sikerültek. Szóval van pro és kontra is, de összességében inkább a pozitív felé billen a mérleg nyelve.

dsc_2716.JPG

Milyen érdekesség fűződik még a Brumm-hoz? Talán az, hogy vannak különleges kiadásaik. Bár nem Forma-1, de láttam olyan Porsche 917K autót tőlük, amit megcsinálták olyanra, mintha koszos lenne. Nem, ez nem az a fajta kosz, mintha hónapokig hagynánk, hogy lepje a por, hanem ezek ilyen sárfelverődések és más szennyeződések, amik valójában is felkerülnek az autóra egy 24 órás endurance verseny során. Nagyon jól néz ki, de az árát is elkérik… Visszatérve a királykategóriás modellekre, vannak igazán különleges darabok. Arnoux-Villeneuve párbaj diorámával kiegészítve vagy amikor a kanadai csúnyán összetörte a kocsiját 1980-ban és épp a roncsok közül kászálódik ki. Na egy ilyet is megörökített a Brumm és egészen elképesztően jól megcsinálták. Pár ilyen kiadást amúgy meg is találhattok kedvenc magyar modellboltomban is. Továbbá ennél a gyártónál találkoztam először azzal, hogy választhattam, hogy pilótával vagy anélkül kérem-e a modellt. Ők azok, akik néhány versenyző figurát külön is árulnak a modelljeikhez. Bár azért érdekelne, hogy mennyire lehet egyszerű behelyezni ezeket a figurákat a kész modellbe.

dsc_2785.JPG

Egy szó, mint száz én teljesen elégedett vagyok ennek a gyártónak a modelljeivel és szerintem aki őket választja az nem fog csalódni. Érdemes a mostanság kiadott modelljeik közül válogatni, mint a régebbiek közül, hiszen jelentős minőségbeli különbség vannak. Nem mellesleg viszonylag olcsón kínálják ezeket az autókat, ami nem elhanyagolható tény a mai Spark és Minichamps autók árai mellett. Az egyetlen hiányérzetem, hogy talán kicsit még szélesíthetnénk a választékot más évjáratokra is, de valószínűleg ez nem csak akarás, hanem licenszelési problémák kérdése is.

dsc_2898_3.jpg

Azt hiszem lassan a modellgyártó mustránk végéhez érünk, mivel nem nagyon akad olyan gyártó, akiről tudnék írni. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lenne több márka a piacon csak azokhoz nem-igen volt szerencsém. Ilyen például a Corgi, a BBurago, a True Scale és az Universal Hobbies. Ha mégis úgy alakulna, hogy akad amelyikről tudnék írni, akkor feltétlenül jelentkezni fogok egy bejegyzéssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://f1modelljeim.blog.hu/api/trackback/id/tr3016009288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása